Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Молоко для електорату

17 лютого, 00:00
Позика допоможе молокозаводам до й трохи після виборів Сергій ПЕТРИК, "День"

У Києві згідно із розпорядженням голови міської адміністрації Олександра Омельченка встановлено регульовані ціни на питне молоко. Зроблене це, як сказано в документі, з метою соціального захисту малозабезпечених верств населення й запобігання надмірному зростанню цін на цей продукт харчування.

Враховуючи близькість виборів, не випадає сумніватися, що розпорядження голови столичної адміністрації має популістський характер. Ну то гаразд - аби людям було добре й підприємства не постраждали. Однак чи не зростуть ціни, що помітно знизилися, невдовзі після виборів?

Регулюванню підлягають оптово-відпускні та роздрібні ціни на розливне й фасоване молоко (жирністю 2,5%) виробництва двох підприємств - ВАТ "Галактон" і ВАТ "Міськмолзавод №3". Обом надано фінансову допомогу на поповнення обігових коштів для закупівлі необхідної молочної сировини. "Міськмолзавод №3" одержав 2 млн. грн., а "Галактон" - 1,5 млн. грн. і, крім того, найближчими днями його буде звільнено від плати за землю на 1998 рік.

Фінансову допомогу надано на зворотній основі - на 3 місяці під 8% річних. Що, загалом-то, майже задарма. Зі слів заступника голови столичної адміністрації, начальника фінансового управління Віктора Падалки, у міському бюджеті є відповідна стаття - тимчасово вільні кошти на надання фінансової допомоги підприємствам.

- Визначаючи суму, враховували складності в постачанні сировини зараз, у зимовий період - розповів кореспонденту "Дня" Віктор Падалка. - Розпорядження має сприяти зниженню ціни на молоко в цей період, щоб знизити сезонні коливання цін.

- Порядок такий: надали фінансову допомогу до 1 травня, але з пролонгацією, тобто вона буде продовжуватися, - пояснила начальник планово-економічного відділу ВАТ "Галактон" Лариса Тесленко. - На весну ми встановили ціни з урахуванням січневих умов і фінансової допомоги. Влітку ж навіть без позики ми, природно, усе одно ціни підвищувати не будемо: падає попит і знижуються закупівельні ціни. А восени побачимо. Ціни залежать від багатьох чинників: може статися стрибок інфляції або непередбачуване подорожчання енергоресурсів. Однак поки ми розраховували обсяг виробництва й ціни на рік. А життя скоригує.

Молокозаводи домовлялися з міськадміністрацією про позику, плануючи, у свою чергу, перерахувати її господарствам у вигляді передоплати за сировину, щоб таким чином отримувати її за істотно зниженими цінами.

Зі слів Лариси Тесленко, за рахунок позики ВАТ "Галактон" за рік може випустити за зниженими цінами 1,78 тис. тонн молока. Більше - збитково.

Позика себе виправдовує. Минулого року той-таки "Галактон" хоч і отримав тільки 115 тис. грн. прибутку, але при цьому брав кредити в банках й під 30%, й під 35% річних. Так що турбота влади про малозабезпечені шари електорату на руку і молокопереробникам.

Однак як не крути, восени ціни на молоко без нової фінансової підтримки втримати на теперішньому рівні навряд чи вдасться. Чи згадають тоді про бідних ще раз?

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати