Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мисливці за... «статусністю»

Експерти — про те, чим рейдерам цікава Торгово-промислова палата
23 лютого, 10:15

Одна з ознак злочинного режиму — масові рейдерські захоплення, в яких брали активну участь також і правоохоронні органи, включно з судами. Якщо раніше напади рейдерів були здебільшого на бізнесові структури, то тепер такі недружні дії поширилися й на громадські організації. Але константою залишається активна участь правоохоронців. Минулого тижня про такий факт заявила Торгово-промислова палата України.

«ТПП України зіткнулась із цинічним явищем — спробами рейдерського захоплення та психологічним тиском. Діяльність рейдерів організована та цілеспрямована. Їхня кінцева мета — дискредитувати діяльність ТПП, захопити владу у ній. Вже другий рік поспіль ТПП регулярно переживає атаки силових структур і контролюючих органів, прокурорів, депутатів і псевдогромадських лідерів, що супроводжуються необґрунтованими звинуваченнями та замовними інформаційними кампаніями», — заявив президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Він направив відкритого листа Президентові України Петру Порошенку із проханням втрутитися і розібратися. Попри те, що в Законі «Про торгово-промислові палати в Україні» чітко зазначено, що держава не втручається в їхні справи, говорить Чижиков, наразі організація відчуває значний тиск від державних органів на підтримку організованої групи людей, кінцева мета яких «дискредитувати діяльність Торгово-промислової палати, захопити її та використати з корисливою, комерційною метою, з метою особистої та політичної вигоди». Чижиков наводить переконливий доказ змовництва рейдерів із правоохоронними органами. «Як це може бути, щоб в один і той же день до ТПП прийшли працівники трьох різних правоохоронних органів з 27 викликами співробітників палати на допит?», — дивується він.

«Якщо така потужна організація, як Торгово-промислова палата, не в змозі захистити свої інтереси від тих, хто її незаконно перевіряє і контролює, від брудного тиску та піару, то чого чекати звичайним підприємцям, що належать до малого і середнього бізнесу?» — запитує президент ТПП.

Голова комітету підприємців ринку фінансових послуг при ТПП України Олег Лиховид зазначає: «Вітчизняний бізнес має гіркий досвід рейдерських атак. Саме тому ситуація навколо Торгово-промислової палати України так нас турбує. А особливе занепокоєння викликає абсолютна закритість будь-яких претензій. Палата — не акціонерне товариство. Вона належить її членам, тобто дев’яти тисячам підприємств. Послугами системи торгово-промислових палат в Україні щодня користуються не менше тисячі підприємств. Палата — визнаний у світі представник українського бізнесу, так би мовити його вікно у світ».

Лиховид нагадує, що менше року тому члени палати на з’їзді позитивно оцінили її діяльність і довірили управління тому ж складу президії, президенту та віце-президентам. Тоді ж було затверджено стратегію розвитку палати до 2020 року. «Саме вона забезпечить виведення українського бізнесу на ринки Європи і світу», — наголошує підприємець. За його словами, тиск та інформаційний «бруд», який виливається на ТПП, створює суттєві перешкоди для міжнародного економічного співробітництва України.

«Наша увага спрямована у бік необґрунтованої атаки на ТПП України з повним усвідомленням того, що цей процес характеризує державу Україна як нестабільного партнера в очах міжнародного інвестора, — наголошує заступник голови Ділової ради Туреччини та України Комітету зовнішньоекономічних зв’язків Туреччини DEIK Расим Бекмезджи. — Нелегка економічна ситуація в країні і без того не дозволяє позиціонувати український ринок як перспективний фундамент надійних інвестицій»...

Про наміри справжніх захоплювачів ТПП, які ховаються сьогодні за спинами правоохоронців, «День» розпитував віце-президента палати Михайла Непрана. «Палата не та організація, де можна сколотити собі великі статки, — сказав він. — А причина рейдерської атаки в тому, що люди хочуть повернути собі статусність. Не обралися в депутати і стоять мовби осторонь від влади. А тут хороший майданчик для комунікацій, в тому числі міжнародних, для подальшого просування і не тільки людей, а й політичних сил. ТПП має авторитет і в Україні і в світі, має розгалужену структуру. З цієї точки зору ми досить цікавий актив і, в першу чергу, інтелектуальний. Є багато приміщень, і своїх, і орендованих. Є висококваліфіковані експертні кадри, яких більше ніде в Україні немає. А найголовніше — це той авторитет, який напрацювала палата за довгі роки. Певні люди хочуть використати його у своїх прагматично-цинічних цілях».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати