Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На що був витрачений колосальний кредит довіри?

Експерти пояснюють «провали» в реформах економічного блоку уряду... олігархічною орієнтацією
09 грудня, 18:24
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Прем’єрське крісло, яке ще недавно здавалося таким надійним, хитається дедалі сильніше. Днями лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко заявив: «Тема №1 — відставка Яценюка». «Народні депутати мають говорити не про прізвище, а про політику. Завдання Верховної Ради найближчими тижнями — сформувати політику уряду наступного року», — написав глава фракції на своїй сторінці у Фейсбуці. Він зазначив, що передусім йдеться про зміну податків, оскільки «45-мільйонна країна не може жити лише на зовнішні запозичення». «Треба зменшувати податки, щоб відновити власне економічне зростання. Одночасно це треба погоджувати з МВФ, тому що без чергового траншу фінансова система України розвалиться. Це важко, але можливо», — впевнений Луценко.

Звісно, фракція партії Яценюка «Народний фронт» закликала провладні політичні сили консолідуватися й узяти на себе загальну відповідальність за економіку України. У відповідній заяві зазначається, що за рік своєї роботи уряд Арсенія Яценюка «зробив усе можливе, щоб українці вчасно отримували зарплати й пенсії; щоб запрацювала програма субсидій і зросли соціальні стандарти», і було «закладено основу для структурних реформ у сфері освіти й медицини». При цьому автори зазначають, що  з наближенням 11 грудня «набирає обертів інформаційна кампанії з дискредитації уряду». «До російської пропагандистської машини, — говориться в заяві, — яка давно працює проти України й української влади, приєдналися місцеві популісти, які своїми діями умисне або несвідомо підіграють агресорові, розхитуючи ситуацію в державі», — сказано в заяві.

До «ворогів держави» в результаті, напевно,  потрапив і президент Центру ринкових реформ, колишній міністр економіки Володимир Лановий.  Виступаючи перед журналістами, екс-міністр зауважив: «Хочеться вірити, що уряд усе-таки бажав кращого нашій країні, хотів щось дати нашому суспільству, поліпшити наше життя».

ПРО НЕПРАЦЮЮЧУ СТАТСЛУЖБУ ТА ІНШІ НОВАЦІЇ

«Але об’єктивні результати, — говорить він, — дещо інші. Уряд, зокрема Яценюк, зрозумів: щоб бути при владі, не треба проводити реформ, не треба перемагати у війні — чим довша війна, тим краще уряду, тим більше витрат, тим більша їхня безконтрольність. Щоб залишатися при владі, до парламенту слід провести депутатів, які просто хочуть там бути й впливати на уряд, на податки, на законопроекти. Тобто створюється другий ешелон олігархів. Багато демагогії, зокрема й під час виступу прем’єра на приватних телеканалах. Чи це не корупція? Фінансова дестабілізація видається за стабільність, за досягнення уряду».

«Коли формується влада, то її структура й функції мають відповідати потребам суспільства, — наполягає Лановий, — не можна управляти урядом, структура якого така сама, як була 1992-го або 1996 року. А вона не міняється так, щоб розв’язувати сьогоднішні проблеми, зокрема Крим і Донбас». «Деякі політики це розуміють і радять, зокрема, скоротити Міністерство економіки, оскільки воно не виконує тих функцій, що за ним спочатку були закріплені», — зазначає Лановий.  Він додає ще й думку про необхідність скорочення Фонду держмайна, яке не проводить ніякої приватизації, але в його центральному апараті 900 або навіть тисяча осіб, не рахуючи регіональних представництв.

Експерт посилається на вимоги Майдану про відкритість уряду, але підкреслює, що зараз закривають усе, що тільки можна. «Навіть придушили Держстат, — обурюється він, — і він уже не видав нам за третій квартал даних про реальне падіння ВВП з початку року. Вони тепер дали лише за третій квартал порівняно з третім кварталом минулого року. Так, непрацюючою статистикою щепиться думка про поліпшення. Закрили й інші дані в Держстаті — про збитковість українських підприємств. Так само й у Нацбанку закрили інформацію про рефінансування банків, про купівлю регулювальником державних облігацій  й про депонування коштів банків на рахунках НБУ, що є порятунком потопаючих на великому кораблі: ніхто їм не допомагає, не закликає щось робити. Єдине, що пропонують: давайте ми вас тимчасово приймемо й сушитиметеся». «Навіть у сільському господарстві, про досягнення якого всі розповідають, насправді нічим хвалитися. Навіть експорт до Євросоюзу за 9 місяців 2015 року порівняно з 2014-м зменшився на $360 мільйонів. Падіння в агросекторі перевищило 5%».

ПАДІННЯ ЕКОНОМІКИ ТРИВАЄ

Співзасновник громадянської платформи «Нова країна» Андрій Длигач теж не може закривати очі на деякі успіхи реформ уряду. Підсумки парламентських виборів торік дали уряду колосальний карт-бланш на реформи. Але уряд, на його думку, вийшов клаптевим, політичним, незважаючи на всі спроби громадянського суспільства запропонувати Верховній Раді й коаліції професійний уряд, що був би позбавлений необхідності дотримуватися кланових і олігархічних інтересів. Експерт називає уряд Яценюка олігархічним і таким, у якому немає команди.

«Хоч як би ми хотіли робити добру міну при лихій грі, командної взаємодії в цьому уряді немає», — говорить Длигач. «Ключові його провали пов’язані з тим, — говорить експерт, — що падіння економіки країни триває, незважаючи на те, що в третьому кварталі нібито є зростання порівняно з другим. Проте, це гігантське падіння ВВП рік до року. І добре, якщо на кінець цього року ми вийдемо на 12%. Не проведені такі ключові реформи, як бюджетна. Вона в черговий раз провалена. Від Мінфіну ми й сьогодні не бачимо постатейного проекту бюджету».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати