Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пірати електронного моря

Належність магазину до відомої торговельної мережі не завжди гарантує «справжність» товару
08 вересня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Купуючи комп’ютер з наперед встановленими в магазині програмами, покупець упевнений, що це ліцензійне програмне забезпечення, тому що воно було встановлено у великій торговій точці і за чималі гроші. Та, виявляється, нерідко все відбувається з точністю до навпаки. Як повідомила «Дню» прес-служба компанії «Майкрософт Україна», нещодавно співробітниками київської міліції була проведена контрольна закупівля, що полягала в придбанні декількох персональних комп’ютерів в одному з магазинів мережі BRAIN Computers. У ході перевірки було виявлено, що продавець встановлював на комп’ютери, які продавав, нелегальне програмне забезпечення.

Дослідження придбаного товару показало, що продавець дійсно встановив на всіх комп’ютерах неліцензійні копії Microsoft(r) Windows(r) XP Professional Edition SP2 і Microsoft(r) Office 2003, одержавши за свої послуги 500 гривень. У Microsoft порахували суму збитку, заподіяного компанії зловмисником. Вона склала 12 тисяч гривень.

Менеджер з легалізації програмного забезпечення компанії «Майкрософт Україна» Данило Ключников відзначає, що такі факти непоодинокі. Вони, на його думку, не тільки свідчать про зазіхання на право інтелектуальної власності, що охороняється законом, а й завдають шкоди іміджу конкретної роздрібної мережі. При цьому покупці нових ПК піддаються численним технічним ризикам.

У даний час на підставі матеріалів, зібраних у ході перевірки і контрольної закупівлі, правоохоронними органами вирішується питання про відкриття кримінальної справи за фактом порушення авторських прав Microsoft шляхом незаконного тиражування і поширення її програмних продуктів. Відкритим у цьому контексті залишається питання відповідальності керівництва магазину BRAIN Computers, що допустило виникнення подібного інциденту. Поки невідомо, чи були дії продавця санкціоновані дирекцією магазину. Наразі керівництво ТОВ «Комел», що володіє магазинами роздрібної мережі електроніки BRAIN Computers, відмовляється коментувати даний випадок.

«Подібні порушення особливо сильно б’ють по довірі звичайних покупців, адже вони вважають, що належність магазину до відомої торгової мережі гарантує «справжність» товару. Дуже дивно, що власники мереж електроніки протягом багатьох років вкладають величезні кошти в рекламу і просування власної торгової марки і при цьому закривають очі на подібні інциденти, що здатні в один день зруйнувати довіру споживачів до їхнього бренду», — говорить Ключников.

Юридичний представник корпорації Microsoft в Україні Владислав Шаповал прокоментував даний інцидент так: «Організація подібних контрольних закупівель показова не тільки через можливість стягнути з порушника матеріальний збиток за порушення авторських прав. Головне, що такі рейди дозволяють звернути особливу увагу керівництва великих роздрібних мереж електроніки, що торгують комп’ютерами з наперед встановленим неліцензійним програмним забезпеченням, на протиправні дії їхніх співробітників. Такі продавці не тільки одержують незаконну конкурентну перевагу перед партнерами Microsoft, але й обманюють своїх покупців. Тому практика проведення контрольних закупівель буде продовжуватися». За його словами, на сьогоднішній день є інформація про факти аналогічних правопорушень у ще десяти великих київських компаніях, що збирають ПК, і у роздрібних мережах з їх продажу.

Великі продавці комп’ютерної техніки, що піклуються про свій імідж, на думку підприємців, вживають заходів до попередження інцидентів, подібних тому, що відбувся в магазині BRAIN Computers. Так, на думку начальника відділу IT-техніки компанії «Фокстрот. Техніка для дому» Сергія Карпухно, такі конфлікти ведуть до ряду негативних наслідків. «Як мінімум, це нанесення удару інформаційній безпеці і репутації компанії. А максимальне покарання — повне припинення її діяльності. Служба IT покликана відслідковувати і запобігати можливим інцидентам. Наприклад, у посадових інструкціях для співробітників зазначено, що використання неліцензійного програмного забезпечення в компанії неприпустимо». Сергій Карпухно вказує, що залучення до відповідальності навіть одного співробітника компанії може спричинити за собою юридичні ризики і негативне ставлення до бренду загалом. «Ми не зможемо рекламувати бездоганну репутацію компанії, якщо вона порушуює права і закони», — розмірковує він.

Утім навряд чи для Microsoft таємницею є те, що в Україні кожен другий школяр може інсталювати неліцензійну копію Windows на свій комп’ютер чи, скажімо, комп’ютер товариша. А для тих, котрі ще не вміють робити подібні операції, на допомогу завжди приходять так звані «продвинуті юзери», які за символічні 50—100 гривень інсталюють будь-якому бажаючому неліцензійні Microsoft Windows, Microsoft Office та будь-які інші програми. І багатьом навіть на думку не спадає, що так робити, виявляється, не можна...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати