Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Популізм і його наслідки

Першими їх відчують найбідніші
23 січня, 00:00

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко з перших днів свого теперішнього правління обіцяла притишити інфляцію у 2008 році до 9,4% (відповідний показник заклали до бюджету). Але, мабуть, хтось помилився у підрахунках, або ж потім найшло прозріння, бо за кілька днів потому спочатку Нацбанк, а далі й Мінекономіки оприлюднили своє бачення реальної інфляційної картини. За оцінками регулятора, при умові незмінності прийнятого держбюджету 2008інфляція складе 14,8%. На думку міністра економіки Богдана Данилишина, вона буде дещо меншою (10,5— 12,5%), але все ж не однозначним числом, як обіцяв нам спочатку уряд. А керівник інформаційно-аналітичного центру «Форекс Клуб» Микола Івченко й зовсім спокійний. «Для компенсації внесків Ощадбанку СРСР Кабмін пообіцяв направити цього року 5,76 мільярда гривень готівкою. Ця сума становить 1,5% грошової маси на кінець листопада і не є такою великою. Тому вплив такого збільшення грошової маси на темп інфляції у 2008 році може бути незначним», — вказує експерт, водночас звертаючи увагу на ті 14 мільярдів гривень, які, за задумом уряду, колишні вкладники безготівковим шляхом спрямують на погашення комунальних боргів та на придбання товарів. «Не виключено, що ті, хто збирався платити «комуналку» грошима, тепер направить ці суми на споживчий ринок, що в комплексі може збільшити рівень інфляції на 2—3%», — говорить Івченко.

Погоджується із таким прогнозом експерт Асоціації міст України з бюджетних питань Юрій Ганущак. Він пропонує, доки не пізно, продумати способи зв’язування викинутих у економіку коштів. Інакше урядова команда, на його думку, «дуже ризикує»... Також застерігає й міський голова Черкас Сергій Одарич. Він побоюється, що, очікуючи права на розрахунки з житлово-комунальними організаціями без використання готівки (за рахунок внесків, що зникли), громадяни взагалі припинять платити за послуги, поставивши комунальну сферу в ще більш скрутне становище, ніж те, в якому вона зараз.

Аналітик інвестиційно-фінансової групи «Сократ» Сергій Невмержицький підтверджує наявність у країні високих інфляційних очікувань і пояснює, що вони зумовлені зростанням цін на продовольчі товари, подорожчанням електроенергії та житлово-комунальних послуг. На його думку, інфляційної бурі згадані виплати не зчинять, але лише «за умови їхнього поетапного проведення». «Закладені у бюджеті 6 мільярдів гривень грошових компенсацій — сума незначна для нинішньої економіки України. Складнішою буде проблема збільшення грошової маси, пов’язана з припливом іноземної валюти», — підкреслює Невмержицький.

Наявність такої проблеми підтвердило й опитування бізнес-кіл, зроблене Нацбанком. З нього, зокрема, видно, що 81% банкірів називають головним інфляційним стимулятором політичну ситуацію у країні.

З цим погоджується й Івченко. Однак, як він пояснює, інфляція-2008 залежатиме від оперативності виправлення диспропорцій у темпах зростання доходів населення і ВВП. Якщо цього не зробити, то всі надбавки через декілька місяців з’їсть та ж інфляція. Нерозвиненість малого та середнього бізнесу у поєднанні з відсутністю практичної боротьби з ціновими шоками на ринках тільки прискорять темпи цінового раллі.

Прорахував озвучений розвиток подій, мабуть, і Президент України. А тому порадив Юлії Тимошенко подбати про антиінфляційну програму. А щоб вона була ефективною, керівник головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату Президента Роман Жуковський повідомив, що радитиме главі держави подати до бюджету ще одну пропозицію. «Слід звернутися до уряду для того, щоб у найближчий термін було вжито заходів для зміни офіційного нового прогнозу уряду (щодо інфляції. — Авт. ) на 2008 рік, щоб новий прогноз був затверджений у найкоротші терміни та використаний для підготовки змін у бюджет на 2008 рік», — говорить Жуковський і зазначає, що прогноз повинен обов’язково виходити з перерахунку та детальної презентації розрахунку прожиткового мінімуму.

Від нової урядової політики очікують збільшення доходів держбюджету... Та куди вони підуть? На Банковій обіцяють — на користь соціально незахищених. В той же час Жуковський твердить: інфляційний рух може боляче вдарити по кишенях значної кількості громадян. «За нашими розрахунками, якщо інфляція у 2008 році буде 12,5%, те це означатиме, що за рік пенсіонер, що одержує мінімальну пенсію, недоотримає 170 гривень, а починаючи із січня його пенсія буде у реальному вимірі на 14 гривень меншою», — підкреслює він і додає, що те саме стосується й усіх видів соціальної допомоги.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати