Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пшениця встояла

Надія на яровий ячмінь, кукурудзу та відновлення експорту
25 липня, 00:00

Україна має шанс отримати більший урожай зернових, ніж планувалося, вважає міністр аграрної політики України Юрій Мельник. «З урахуванням того, що у багатьох регіонах пройшли дощі, поправляються пізні культури, і ми дуже оптимістично дивимося на них, зокрема, на кукурудзу», — говорить він. «Все крутиться навколо цифри 27 мільйонів тонн зерна» — такий прогноз міністра. Вже й нині валовий збір становить 14,5 мільйона тонн. 65% посівної площі зернових уже обмолочено. Середня урожайність — 20 центнерів з гектара. Пшениці, за його словами, вже намолотили 11,1 мільйона тонн. А от з ячменем проблеми. На половині запланованих до обмолоту територій середня урожайність — 13 центнерів з гектара, а на півдні взагалі п’ять—сiм. Основні сподівання аграрії покладають на ярий ячмінь, посіяний у зоні лісостепу та на Поліссі. Завдяки йому, можна вийти на запланований раніше збір семи мільйонів тонн.

За словами Мельника, активно відновлює запаси Аграрний фонд. На це держава у першому півріччі вже виділила 131 мільйон гривень. Всього до державних засік має потрапити 710 тисяч тонн зерна. Середня закупівельна ціна пшениці другого класу 1033 гривень за тонну, третього — 987 гривень та четвертого — 933 гривні. Відтак у держави є можливість зняти заборону на експорт зерна. Щоправда, нині говорити про це ще зарано. «Я думаю, що Україна з цієї дати (з 1 жовтня), або у режимі квотування, або без такого квотування, обов’язково вийде на експорт зерна. Але виключно виходячи з поточного балансу», — пояснює Мельник.

Наголошуючи на необхідності формування позитивних очікувань у зерновому просторі, Мельник роз’яснив болюче для багатьох українських фермерів питання про відшкодування збитків, завданих посухою. За його словами, уряд виділив МінАП 120 мільйонів гривень на компенсаційні потреби. «На відшкодування збитків заяви подали 3353 підприємства. І саме серед цієї категорії будуть розподілятися кошти», — пояснює Мельник. Ще 11 тисяч підприємств у 10 областях отримають право на розстрочку податкових платежів до місцевого і державного бюджетів.

Як відомо, з першого січня 2008 року агропідприємства, у зв’язку з передбачуваним вступом України до СОТ, втрачають пільгу зі сплати ПДВ. МінАП розробило закон, що передбачає сплату ПДВ на загальних підставах та за загальною ставкою. Далі кошти перераховуються на спеціальні накопичувальні рахунки, відкриті у Держказначействі, або у певних банках, з подальшим їх використанням для розвитку підприємства, яке сплатило ПДВ. Але через відсутність чинного парламенту міністерство доопрацьовує цей документ. Останній варіант передбачає адекватне збільшення виплат з держбюджету сільгосппідприємствам — платникам даного податку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати