Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Робота над помилками?

Одразу ж після перемовин у Брюсселі уряд знизив соціальну норму і ціну газу для населення України
02 жовтня, 11:38
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Підсумки газових перемовин у Брюсселі одразу ж позначилися на реальній підтримці України з боку країн Євросоюзу. 30 вересня рада директорів Європейського банку реконструкції і розвитку затвердила проект надання «Нафтогазу України» кредиту під державні гарантії в розмірі до $300 млн на закупівлю природного газу на європейському ринку для заповнення сховищ на опалювальний сезон.

Того ж дня прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив на засіданні уряду, що вже накопичено на рахунку $500 мільйонів, а рішення ЄБРР дозволить розблоковувати й отримати ще $500 млн від Всесвітнього банку під держгарантії на закупівлю газу. «Таким чином, сумарний пакет фінансових коштів, необхідний для того, щоб пройти зиму, складає близько $1,3 мільярда, з яких $500 млн вже на рахунку», — сказав прем’єр.

Між тим ЄБРР уточнив, що цей кредит, що є технічною допомогою для виконання плану дій у сфері корпоративного управління «Нафтогазу України», оплачується з Мультидонорського рахунку ЄБРР для України, який був створений банком 2014 року і фінансується Фінляндією, Францією, Німеччиною, Голландією, Швецією, Швейцарією, Великобританією, США, Данією, Японією і Норвегією.

Керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи і Кавказу Френсіс Маліж (Francis Malige) повідомив, що банк вимагає, аби купівля газу проводилася на тендерах і кожен із них відповідав вимогам банку щодо закупівлі товарів або послуг. ЄБРР також вказав, що кредит передбачає підтримку в таких ключових сферах, як створення дійсно незалежного регулювальника, вдосконалення тарифної методології, а також впровадження кодексу газових мереж.

Цілком очевидно, що успіх газових перемовин у Брюсселі може забезпечити не тільки енергетичному блоку, але й усьому українському уряду велику стійкість і електоральну підтримку. 30 вересня, не чекаючи підписання трибічної угоди, Яценюк заявив на засіданні Кабміну, що уряд ухвалює рішення про компенсацію різниці в ціні на природний газ за рахунок держбюджету для домогосподарств, що використовують газ для опалювання в об’ємі 200 кубометрів газу за ціною 3600 гривень, що удвічі дешевше, ніж ринкова ціна природного газу.

Коментуючи підсумки перемовин у Брюсселі й отриману українцями услід за цим соціальну знижку, екс-уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський у розмові з «Днем» сказав: «У Брюсселі в уряду не було іншого варіанту, окрім як парафувати зобов’язуючий протокол. Підсумки перемовин коротко можна оцінити так: Брюссель виграв, Москва виграла, Україна не програла. В України не було вибору. У нас не вистачає 8—10 млрд кубометрів газу. Це — факт. Європу цікавило це і більше нічого. Росії треба було продати свій газ, якого у неї багато. Росія свої питання розв’язала, Європа теж. Україна погодилася з тим, що їй пропонувалося. Річ у тім, що ми зупинилися на малому реверсі газу з Європи, і це є максимумом (14,5 мільярда кубометрів), що можна звідти отримати. Цього нам замало. Повторюю, іншого варіанту у нас не було».

Що стосується зниження соціальної норми, то Соколовський вважає, що «формально між цим рішенням уряду і підсумками перемовин у Брюсселі начебто немає зв’язку і зниження соціальної норми і ціни на газ не повинно було б бути». «Імпортний газ купується за однією ціною, а той, що споживається тут (газ власного видобутку), за іншою, — зазначає експерт. — Думаю, уряд злякався того, що знайдуться фахівці, а їх більш ніж достатньо, які доведуть і розкажуть народові, а це дуже важливо перед виборами, що тарифи були завищені. Тобто уряд певною мірою виправляє свої помилки, хоча і не говорить про це».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати