«Сіре» м’ясо
Український м’ясний ринок потерпає від нечесного імпорту
Гравці м’ясного ринку забили тривогу — вони впевнені, що вітчизняний м’ясний ринок знаходитися у кроці від дестабілізації. Причину такої ситуації агропромисловий комплекс України вбачає в імпорті м’яса за «сірими» схемами. За даними низки громадських організацій агропромислового комплексу України, близько 96% імпортованого м’яса — «сіре».
«Виробництво м’яса стає збитковим», — заявляє голова ради директорів Асоціації «Спілка птахівників України» Олександр Бакуменко. І це на тлі позитивних показників розвитку вітчизняного м’ясного ринку. Пояснення просте — активний імпорт м’яса на український ринок, який і сам набирає обертів, призвів до зниження закупівельних цін. Як уточнив Бакуменко, за десять місяців цього року виробництво яловичини й телятини в Україні становило 329 тисяч тонн, свинини — 608 тисяч тонн, м’яса птиці — 533 тисяч тонн, а загальне виробництво м’ясної сировини за підсумками поточного року очікується на рівні близько двох мільйонів тонн.
У той же час у жовтні — листопаді на 30% у порівнянні з вереснем знизилися закупівельні ціни на велику рогату худобу, свиней, птицю: з 12 до 9,5—10,2 гривень за кілограм м’яса бройлерів, із 11 до 8 гривень за один кілограм свинину. При цьому, собівартість виробництва м’яса всіх видів цього року зросла. Однією з причин є зростання цін на основні види кормових культур — до 1100 гривень за тонну пшениці, 1100— за тонну кукурудзи, тобто ціни зросли у 2—2,5 рази в порівнянні з минулим роком. Якщо врахувати, що в структурі собівартості м’яса птиці комбікорми й енергоносії займають 65—75%, то зростання собівартості є цілком обґрунтованим. Але проблема полягає в тому, що ціна продажу не змінилася.
«За десять місяців поточного року до України було імпортовано майже 180 тисяч тонн м’яса і м’ясних продуктів, з яких 57% — через вільні економічні зони та території пріоритетного розвитку, і 39% — за давальницькими схемами. І лише 4% імпорту м’яса — це «чистий» імпорт», — описав ситуацію на ринку Олександр Бакуменко. Він зазначає, що нерідко трапляються випадки, коли м’ясо, що імпортується за давальницькими схемами, залишається на території України. Згідно з даними директора асоціації, з поставлених протягом січня — жовтня 70 тисяч тонн м’яса та м’ясних продуктів на давальницьких умовах з України вивезено лише сім тисяч тонн.
Бакуменко наголошує, що на сьогодні Україна не потребує імпорту м’яса птиці, оскільки на її внутрішньому ринку спостерігається профіцит цього продукту. Більш того, українські виробники активно працюють у напрямку експорту м’яса птиці й уже є поставки цієї продукції до Казахстану, домовленості щодо поставок до Білорусі, а також планується вихід на російський і європейський м’ясні ринки.
Що стосується споживачів, то їм вигідно віддавати перевагу все ж вітчизняному продукту, оскільки, купуючи імпортне, вони, частіше за все, купують «кота в мішку». За словами президента Асоціації фермерів і приватних землевласників Ярослава Кардаша, до України ввозиться, в основному, м’ясо низької якості й без відповідного контролю з боку контролюючих служб. «Те, що ввозиться до України за «тіньовими» схемами, не підлягає контролю», — зазначив він. До його слів приєднується й генеральний директор корпорації «Тваринпром» Сергій Гнатюк. Він наголошує, що в Україні «сіре» м’ясо йде як на переробку, так і у вільну торгівлю.
Багато які країни ввозять в Україну цей продукт за принципом «на тобі, Боже, що мені не гоже» — м’ясо, яке в себе на батьківщині давно вийшло за рамки терміну споживання. «Завозиться переморожене 10— 12-річної давності, — наводить приклад Ярослав Кардаш. — Худоба за кордоном зростає на гормонах. Така сировина є шкідливою для здоров’я».
«Сірих» схем — безліч, упевнені аграрії. Особливою популярністю користуються маршрути через вільні економічні зони. Знають про них і вищі державні діячі. Так, під час наради на тему «Захист інтересів держави на економічному кордоні України», який проходив у листопаді в Службі безпеки України, Віктор Ющенко розкритикував схеми ввезення м’яса через вільні економічні зони, особливо в Донецькій області. Він навів цифри, згідно з якими таке м’ясо ввозиться до України за ціною 2,2 гривні за кілограм, а реалізується по 40 гривень. Такий ціновий еквівалент не стільки дивує, скільки обурює українських виробників м’яса... «Реальна вартість окорока в Америці становить 1,3 долара, тобто 6,5 гривні. Якщо приплюсувати доставку, логістику, сплату податків, то як може вийти дві гривні?» — запитується Олександр Бакуменко. За словами президента Української аграрної конфедерації Леоніда Козаченка, при бажанні держава легко могла б навести лад, але «митниця, СБУ, МВС і Генпрокуратура є бездіяльними».
Проте, деякі спроби вберегти м’ясний ринок від кризи держава все ж таки робить. Так, Кабінет Міністрів ухвалив постанову про тимчасову заборону до 1 квітня 2008 року ввезення за давальницькими схемами м’яса та харчових субпродуктів. Але цього катастрофічно мало. Бакуменко нарікає, що починаючи з наступного року, однією з головних преференцій для підприємств галузі тваринництва — відшкодування податку на додану вартість при поставці м’яса живою вагою на підприємства з переробки — втрачає свою дію. Саме ця норма законодавства забезпечує на даний момент мінімальну стійкість вітчизняного тваринництва.