Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Стимул до конкуренції

Попри перепони українці все частіше змінюють постачальників газу
16 листопада, 19:44

Четвертий місяць в Україні працює ринок газу для населення. Із 1 серпня 2020 року уряд припинив дію режиму спецобов’язків, тож визначати ціну палива стали самі постачальники. В галузі нарешті з’явилася конкуренція: нині постачальників уже більше 50. А споживачі отримали можливість вільно змінювати одну компанію на іншу: процедура переходу займає від трьох днів і може проходити навіть онлайн.

Один зі стимулів для такого переходу — це ціна. У кожного постачальника газу вона тепер різна. І в листопаді ця різниця доволі суттєва — аж до 3 грн на кубометрі.

Однак більшості українців (близько 8 млн домогосподарств) паливо досі постачають регіональні газзбути. Тоді як нові гравці на ринку (приватні компанії, а також державний Нафтогаз) лише починають завойовувати свою частку на ринку.

«Частка Нафтогазу на ринку для населення становить 2%. 98% населення наразі не купують газ у Нафтогазу, вони купують у приватних компаній, які дуже давно існують на ринку. Вони є монополістами в кожній окремій області і зараз встановлюють ціну газу», — пояснив у ефірі «5 каналу» голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій КОБОЛЄВ.

Утім, через суттєву різницю в цінах все більше клієнтів наважуються змінити постачальника. Зокрема, лише до Нафтогазу нині щодня надходить по 5 тисяч заявок.

«Ми маємо бажання отримати більшу частку на ринку, постійних лояльних клієнтів і обрали комерційну тактику розширення. Ми пропонуємо ринкову ціну, але нижчу від конкурентів. У цьому сенс ринку — конкурувати за клієнта, — наголосив керівник Нафтогазу. — Наша ціна на листопад — 6,33 грн, а якщо хтось забажає купити газ на весь рік у рамках річного тарифу, ціна буде 6,45 грн за кубометр. Це суттєво дешевше».

Водночас споживачі скаржаться на протидію процесу зміни постачальника з боку газзбутів і афілійованих із ними облгазів.

Про це в ефірі експертної онлайн-дискусії ENERGY INSIDE на тему «Ринок газу: хто виграв і хто програв?»  розповіла координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі «Опора» Тетяна БОЙКО.

«Споживачі стикнулися з цілою низкою проблем. Це й сумнівні борги через так звані температурні коефіцієнти, які виставили заднім числом — з 2015 року. Це й публікація газзбутами цін із запізненням: на практиці це означає, що люди, які хотіли б змінити постачальника газу через різницю в ціні, не встигають цього зробити», — розповідає Тетяна Бойко.

А нині на ринку набирає обертів нова серйозна проблема: споживачам, які змінили постачальника газу, облгази просто перекривають газ. «Свіжий приклад: у Лубнах запломбували трубу через начебто неправильне підключення котла. При цьому роками, коли споживач купував газ у місцевого газзбуту, все було правильно, а тепер, після зміни постачальника, раптом виявилося неправильно. За повторне підключення вимагають 12 тисяч грн. Зауважу, що облгази в теорії навіть не мають знати, хто зі споживачів змінив постачальника», — додала Тетяна Бойко.

За її словами, на такі грубі порушення з боку облгазів і газзбутів має відреагувати регулятор.

У Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), обіцяють відповідно реагувати на всі зловживання. Однак переконані: остаточно владнати ситуацію вдасться лише з часом, коли 80% споживачів змінять свого постачальника й ринок остаточно сформується.

«Сказати впевнено про те, що ринок відбувся, можна буде тоді, коли 80% споживачів змінять постачальника. Тому що зараз дуже багато споживачів — клієнти так званих газзбутів. Але я переконана, що згодом ціна стане індикатором і люди обиратимуть нових постачальників. Та для цього треба час. На мою думку, нам треба пережити мінімум 2 опалювальних сезони для того, щоб ринок остаточно сформувався», — сказала в ефірі ENERGY INSIDE членкиня НКРЕКП Ольга БАБІЙ.

Разом з тим, деякі політики вже прагнуть переглянути реформу. Про це розповів народний депутат України Сергій Нагорняк.

«Серед деяких фракцій і груп справді лунають заклики та чутки щодо перегляду реформи ринку газу, — наголосив він у ефірі ENERGY INSIDE. — Але я сподіваюся, що вони так і залишаться чутками. А ринок — все ж відбудеться».

За словами народного депутата, декого з політиків лякає сам принцип ринкового ціноутворення в енергетиці.

«Звісно, є політики, які проти реформи ринку газу. Можливо, їх лякає той факт, що тепер ринок сам контролюватиме формування ціни. Багато років поспіль цей процес вдавалося контролювати самим політикам... На мою думку, регулювати ціну не варто. Потрібно, щоб працював ринок», — переконаний Сергій Нагорняк.

Інакше Україна просто не зможе побудувати ефективну економіку й досягти енергетичної незалежності, вважає народний депутат.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати