Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Субсидії по осені рахують

Про недоліки методики компенсації населенню зростання комунальних тарифів
29 квітня, 17:26
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

З 1 травня в Україні діє нова система субсидування населення, покликана компенсувати зростання комунальних тарифів. «Ми вперше в історії країни розіслали всім домогосподарствам заяви на отримання субсидій, - розповідав щодо цього в ефірі одного з телеканалів прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. - Перша проблема, яка точно виникне, це заповнення декларацій і заяв, хоча ми спростили їх максимально. Тому перше питання - це роз'яснювальна робота з населенням. Друга проблема, яка, на мою думку, виникне, це термін обробки заяв. Третя проблема - це недостовірні дані, надані заявниками». Прем'єр припускає, що близько п'яти відсотків заявників можуть надавати такі дані, щоправда не уточнює, буде це зроблено помилково чи навмисно.

«Ми могли або вимагати сто довідок і призначати субсидію тільки на підставі достовірних даних, або призначати субсидію усім, а потім, коли ми встановимо, що дані є недостовірними, забирати виплати і штрафувати порушників», - ділився Яценюк своїми сумнівами. Тим не менш, він упевнений, що перевірка достовірності наданих заявниками даних буде завершена до осені. Іншими словами, прем'єр немовби попереджає громадян: не тільки курчат, а й субсидії потрібно рахувати лише по осені.

Аналогічної думки дійшли і члени робочої групи на чолі з головою комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмилою Денисовою. Ось тільки проблем у зв'язку із введенням в дію системи субсидій вони нарахували не три, а набагато більше. Та й масштаб їхній непорівнянний з тими, про які говорив прем'єр. Хто ж буде сам себе критикувати?

Окреслюючи рамки обговорення, Денисова запропонувала членам робочої групи з'ясувати, чи справді механізм оформлення та призначення субсидій настільки простий, як про це говорять в уряді. «Листи, які приходять до комітету, - продовжувала вона, - свідчать дещо про інше». Голова комітету запитала у представників Мінсоцполітики, чи дійсно 95 % громадян вже отримали бланки заяв і декларацій, які потрібні для оформлення субсидій? І чиновники підтвердили достовірність цієї цифри. Але екс-міністр, мабуть, добре знайома з джерелами офіційної статистики, а тому запропонувала всім, хто був присутній на засіданні і отримав ці документи, підняти руки і потім констатувала: навіть не 90 %. І навіть не 50 %, підказала голові комітету народний депутат Олександра Кужель, яка  сиділа поруч.

Денисова продовжує не без пристрасті «допитувати» своїх колишніх підлеглих і на підставі їхніх «свідчень» приходить до висновку, що з 1 травня потрібно подавати на субсидію не два документи (заяву та декларацію), як про це каже уряд, а три. «Тобто, - переводить вона з чиновницької мови на більш зрозумілу, - щоб усі громадяни України почули: є випадки, коли треба надавати в органи соціального захисту не два документи, а три - ще й довідку про доходи за шість попередніх місяців».

«Люди хвилюються і не знають, іти їм за субсидією чи не йти, бо помилка в декларації (міністр каже: на помилку в 20 - 30 гривень ми не будемо звертати уваги) може обернутися чутливим штрафом, удвічі більшим, ніж отримана субсидія. Але де в урядовій постанові написано про 20 - 30 гривень? Треба, щоб всі люди добре розуміли, що буде вважатися помилкою, а що умислом і недостовірними даними, за які доведеться платити штраф. Як буде перевірятися інформація? З усім цим потрібно визначитися, щоб люди не боялися йти в органи соціального захисту», - наполягає голова комітету.

Обґрунтовані претензії до авторів положень про дотації висловлює Кужель. «Якщо людина тримає курочок, порося, свинку, то їй вже не дадуть субсидії?» - запитує у представників Мінсоцполітики народний депутат і цитує документ, де йдеться про здачу в оренду житлового приміщення, отриманні доходів від утримання худоби, птиці та інших тварин. «Давайте відверто скажемо: все село залишаємо без дотацій. Адже ми йому встановили: газ до 200 кубометрів потрібно оплачувати по 3,6 грн, а все, що вище - по 7,2. Дослідження показують, що в Україні немає жодного котла, який би використовував всього 200 кубометрів, та і якість газу цього не дозволить - ніхто менше, ніж 200 кубів не спалить».

«Якщо людина здає молоко від своєї корови і вказує це в декларації, то вона отримає відповідну дотацію. А якщо вона здає молоко, але не напише про це в декларації, то це буде свідоме спотворення інформації», - роз'яснює народному депутату директор департаменту Мінсоцполітики Віталій Музиченко. Але Кужель не здається: «Тут написано не так. Мова йде не про продаж, а про додаткові джерела для існування. Яйце, курка, молоко - це не обов'язково продаж. Ними можна просто годувати свою сім'ю. Я не продала курку, а з'їла. І далі ви пишете: субсидія не призначається, якщо у людини є дохід від народних промислів. Жителям гірської місцевості в Західній Україні, які за копійки здають влітку свої будинки молодим туристам, теж не надаватиметься субсидія?». «Якщо вони отримують дохід і вкажуть його в декларації, то з урахуванням цього доходу їм і буде оформлена субсидія», - намагається заспокоїти наполегливого опонента Музиченко.

Але у Кужель є ще один аргумент, який свідчить про промахи урядової постанови. «Перша група приватних підприємців, які працюють на спрощеній системі і сплачують фіксований податок, має градацію, скажімо, 500 тисяч прибутку на рік. Який дохід вони повинні показати в декларації?» «Вони вказують загальну суму отриманого прибутку», - впевнено відповідає директор департаменту. Кужель його поправляє: «Щоб дізнатися, скільки у них залишилося грошей, потрібно від доходів відняти витрати. І тоді це буде їхній прибуток. Якщо я купила нитки і зв'язала з них кофту, то мені залишаться гроші за мою роботу... за вирахуванням ниток, які я купила. А ви написали: валовий дохід. Ви не маєте права так робити». «Відповіді немає, - оцінює Кужель виниклу паузу, - а сьогодні в цій групі понад двох з половиною мільйонів осіб, і зі зниженням купівельної спроможності населення у них впали всі доходи». Народний депутат вважає, що таким чином весь малий бізнес позбавлений субсидій.

Свої і чималі проблеми у працівників системи соціального захисту, на яких лягає весь тягар оформлення субсидій та перевірки даних, зазначених громадянами у своїх деклараціях. Начальник управління праці та соціального захисту населення Солом'янського району столиці Тетяна Лактіонова стверджує, що управління фізично не здатне прийняти таку кількість людей, які приходять на прийом у зв'язку з необхідністю отримати дотацію. Всього на субсидії до управління надійшло близько п'яти тисяч заяв, а лише за минулий тиждень - 2600. Кількість заяв і відвідувачів постійно зростає. За день приходить до 700 осіб.

«Чергу займають з четвертої години ранку», - допомагає Лактіоновій Кужель. - І це при тому, що все дуже просто: заповнив, кинув у пошту, як розповідав міністр, але це ж брехня». Пролунало запитання: а у що стане бюджету адміністрування субсидій - їхнє оформлення, наступні перевірки, звернення населення в судові інстанції? Відповісти береться Кужель: «Не турбуйтеся, це - копійки. Бо їм (працівникам соціальних служб. - Авт.) ніхто нічого не платить...»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати