Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Суд виправдав Олександра Клименка

Адвокати екс-міністра доходів і зборів виграли позов проти СБУ і мають намір судитися з Генпрокуратурою
05 листопада, 12:08
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Суд другої інстанції визнав недостовірними озвучені раніше Службою безпеки України відомості про причетність екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка до фінансування провокацій, що відбулися 2 травня в Одесі.

Зокрема, 3 листопада 2014 року апеляційний суд міста Києва підтвердив рішення Шевченківського районного суду від 6 серпня 2014 року, що задовольнив позов про захист честі і гідності екс-міністра доходів і зборів і відхилив апеляцію СБУ.

Найближчим часом адвокати Олександра Клименка мають намір подати позов про захист честі і гідності у зв’язку з нещодавно оприлюдненою у ЗМІ заявою Генеральної прокуратури України про причетність екс-міністра доходів і зборів до діяльності Грін-Банку, ліквідацію якого планує Національний банк України.

Як стверджують адвокати, їхній клієнт ніколи не мав і в даний момент не має жодного стосунку до діяльності Грін-Банку, не входив до складу засновників цієї фінустанови і взагалі не мав з ним чи його представниками жодних фінансових відносин. Тому позов має всі підстави бути виграним як у суді першої інстанції, так і на вищих рівнях.

Нагадаємо, заступник міністра доходів і зборів Михайло Ноняк у червні цього року на прес-конференції заявляв, що за 2013 р. керівництво Міністерства доходів і зборів на чолі з колишнім міністром Олександром Клименком заподіяло збитків відомству на суму 16 мільярдів гривень. «За 2013 р. викрито 16 мільярдів гривень зловживань, податкових махінацій тощо. Було задіяно більш як 250 осіб, які працювали разом з Клименком. Це працівники центрального апарату, керівники обласних підрозділів Міністерства доходів», — сказав Ноняк.

Навесні Служба безпеки України (СБУ) оголосила екс-міністра доходів і зборів України Олександра Клименка в розшук. Про це з’явилися відповідні повідомлення на сайті Міністерства внутрішніх справ України. 6 травня Головне слідче управління Генпрокуратури викликало Клименка для пояснень і проведення слідчих дій. «Ми пропонуємо Олександру Клименку довести свою позицію не через соціальні мережі, а слідчому під протокол», — зазначив тоді заступник генпрокурора Олексій Баганець.

7 травня голова СБУ Валентин Наливайченко заявив про те, що в СБУ є санкції на затримання Клименка за фінансування тероризму в Україні. «У зв’язку з незаконним привласненням ПДВ у мільярдних розмірах і за ті конвертаційні центри, які зараз використовуються для фінансування сепаратистських акцій. Ця особа підозрюється у фінансуванні тероризму в Україні», — наголосив Наливайченко.

Окрім того, правоохоронні органи запідозрили Клименка у фінансуванні безладів в Одесі на початку травня.

А 11 липня 2014 року, на сайті Генеральної прокуратури України з’явилося повідомлення: «Генеральна прокуратура перевіряє причетність банку Клименка до фінансування тероризму і сепаратизму на Сході України».

Того ж дня, через свою сторінку в мережі Facebook (https://www.facebook.com/O.V. Klymenko?fref=ts) екс-міністр спростував цю інформацію: «По-перше, вперше взагалі чую про такий банк. По-друге, офіційно заявляю: жодного стосунку до цього банку я не маю. Так само як і до будь-яких інших «банківських установ, які незаконно використовувалися чи навіть зараз використовуються для переведення безготівкових коштів у готівку і залучення їх до тіньових схем».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати