Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тепло для шкіл, дитсадків та лікарень

Національна компанія «Нафтогаз» постачатиме газ для обігріву бюджетних установ за ціною 13,7 грн
18 жовтня, 14:12

«Нафтогаз Трейдинг» підготував договір із постачання природного газу для опалення бюджетних установ та релігійних організацій за пільговою ціною 13,7 грн за кубометр. Повна вартість ресурсу, що включатиме також ПДВ і транспортування, становитиме 16,8 грн за кубометр. Школи, дитячі садки, лікарні та інші заклади будуть взимку з теплом.

В Україні діє відкритий ринок природного газу. І сьогодні бюджетні організації можуть купувати паливо в будь-яких постачальників. Але досить багато компаній, посилаючись на форс-мажорні обставини, або ж взагалі відмовляються від зобов’язань постачати газ за вже укладеними контрактами з ціною близько 15 грн за кубометр палива, або пропонують місячну ціну на газ на рівні 30 — 45 грн за кубометр. Як наслідок — у деяких регіонах ухвалили рішення про надзвичайний стан. Така інформація надійшла 12 жовтня в оперативно-диспетчерську службу Міністерства розвитку громад і територій України, повідомив ексзаступник міністра регіонального розвитку Едуард Кругляк. Тож запит на доступний за ціною газ був критично гострим.

«Розуміючи потреби бюджетних установ, а також враховуючи соціальне значення і важливість безперебійної роботи цих установ, Компанія «Нафтогаз» виходить на ринок з пропозицією фіксованої ціни на наступні 15 місяців. Це рішення є важливим етапом розвитку ринку газу в Україні, при цьому воно відповідає потребам споживачів та є вкрай важливим з точки зору забезпечення енергоресурсом бюджетних установ. Це — крок назустріч громадам», — прокоментував голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій ВІТРЕНКО.

Пропозиція Нафтогазу значно нижча за поточні спотові ціни, наголошує очільник компанії. Так, ціна на газ на європейських біржах сягнула майже 2000 дол. за тисячу кубометрів! Це — історичний рекорд, який цієї зими може спровокувати в країнах Європи безпрецедентну газову кризу.

«Проблему створив російський Газпром, який висушує сховища уже зараз, який не постачає достатніх обсягів газу до Європи», — нагадує директор дивізіону «Теплоенергетика» НАК «Нафтогаз України» Віталій ЩЕРБЕНКО.

Україна, будучи інтегрована у ринок Європейського Союзу, також відчуває наслідки цінових коливань. Вітчизняні біржі демонструють позначки у 30 — 40 тис. грн за тисячу кубометрів блакитного палива. Такі ціни є абсолютно непідсильними для більшості категорій споживачів. Тож Нафтогаз, як національна компанія з власним ресурсом, підставляє плече.

«Для населення Нафтогаз пропонує дуже лояльну ціну — 7,96 грн за кубометр. Кожен побутовий споживач може укласти такий договір. Наступне — співпраця з ТКЕ. Ми запропонували трирічні контракти, в яких ціна зіставна з попередніми роками. Ми також підписали меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 рр., який в обов’язковому порядку будемо виконувати», — зазначає Віталій Щербенко.

Робота над меморандумом тривала майже місяць, розповідає аналітик Асоціації міст України Олег ГАРНИК. Документ зафіксував домовленості, досягнуті між урядом, НАК «Нафтогаз України», енергетичним регулятором, а також органами місцевого самоврядування.

«Ключових моментів цього меморандуму було декілька. Перше — це фіксація чинних тарифів для населення. Побутові споживачі зможуть пройти опалювальний сезон спокійно, без підвищення, без наростання соціальної напруженості. Друге — забезпечення безперебійної роботи підприємств теплопостачання. Нафтогаз узяв на себе зобов’язання із постачання природного газу для ТКЕ», — прокоментував Олег Гарник.

Ще одним істотним пунктом меморандуму було постачання доступного ресурсу для бюджетних установ. На виконання цієї домовленості Нафтогаз пропонує виробникам тепла зміни до трирічних контрактів — обсяг газу, якого вони потребують для тепло- та гарячого водопостачання бюджетних установ та організацій, підприємства зможуть придбати за ціною 13,7 грн за кубометр (без урахування ПДВ і транспортування). Також урегулювано питання постачання блакитного палива тим закладам, які мають автономні котельні й самостійно закуповують ресурс як юридичні особи.

«Ідеться про постачання газу для фельдшерсько-акушерських пунктів, бібліотек, шкіл, лікарень, безпосередньо органів місцевого самоврядування, дитячих садків», — зазначив Олег Гарник.

Усього таких закладів в Україні налічується близько 7,5 тисяч. Нафтогаз очікує, що новий середньостроковий продукт компанії користуватиметься серед них попитом.

«Ми не стоїмо осторонь проблематики бюджетних установ, — повідомив Віталій Щербенко. — Зазначу, що для консультацій бюджетних організацій та укладення договорів ми докладемо максимум зусиль».

Чи реагуватиме влада на дії тих компаній, які раніше уклали з бюджетними закладами контракти за низькими цінами, а потім відмовилися постачати ресурс або виставили захмарні рахунки? Як розповіли в Нафтогазі, для уникнення таких ситуацій у майбутньому вже готуються відповідні законодавчі ініціативи. До їх розробки долучилися і представники національної компанії, і народні депутати, і уряд. Зміни сприятимуть розвиткові ринку газу в Україні, а також убезпечать споживачів від недобросовісних постачальників.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати