Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Транш не самоціль

В Україні продовжує роботу місія МВФ
19 листопада, 10:18

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук та міністр фінансів України Оксана Маркарова зустрілися з керівником місії Міжнародного валютного фонду Роном ван Роденом та економістом Габором Пулою. Про це повідомляє Урядовий портал.

Сторони обговорювали умови відкриття нової трирічної програми фінансування.

«Україна продемонструвала та продовжує демонструвати швидке та успішне втілення реформ, задекларованих Президентом, нашим урядом і парламентом. Протягом останніх тижнів український парламент прийняв за основу проєкт закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, а також ухвалив за основу та в цілому закон про анбандлінг. Останній уже підписав Президент. Відтак ми сподіваємося на узгодження нової довгострокової програми розширеного фінансування, яка підтримає наші зусилля, спрямовані на прискорення економічного зростання», — зазначив Гончарук.

Ван Роден своєю чергою наголосив на важливості реформ, здійснених українським урядом та висловив сподівання на прискорення їх темпу.

Місія Міжнародного валютного фонду розпочала роботу в Києві 14 листопада. Згідно з базовим прогнозом Національного банку, за новою програмою співпраці з МВФ Україна може отримати два мільярди доларів від фонду 2019 року та ще по два мільярди в 2020 й 2021 роках.

Нагадаємо, чергова оціночна місія МВФ працювала в Києві 12—26 вересня. За підсумками місії в МВФ заявили, що обговорення нової трирічної програми розширеного фінансування для України продовжиться в найближчі тижні. В Нацбанку України оцінювали потенційний обсяг нової програми в 5—10 мільярдів доларів і прогнозували отримання перших двох мільярдів до кінця року.

The Wall Street Journal, посилаючись на власні джерела, повідомив, що МВФ нібито призупинив фінансову допомогу Україні через занепокоєння, що Президент Володимир Зеленський не зможе відшкодувати мільярди доларів з «розграбованих банків»

Своєю чергою прем’єр-міністр Олексій Гончарук спростував інформацію про замороження фіндопомоги МВФ, і назвав це «маніпуляцією».

У МВФ заявили, що чекають на швидкий результат у переговорах щодо траншу для України.

Співпраця з Міжнародним валютним фондом (МВФ) важлива для України не з погляду грошей. Про це міністерка фінансів Оксана Маркарова заявила в інтерв’ю, опублікованому 17 листопада в українських медіа.

«Річ зовсім не в сумі. Кошти від МВФ поповнюють резерви НБУ, і зараз вони непогані. Нам важливо залишатися в програмі МВФ, бо це сигнал для інших фінансових інститутів про нашу надійність. Світовий банк, ЄС, макрофінансова допомога. Поки ми в програмі МВФ, усі вони дають нам гроші, а вже ці гроші якраз поповнюють бюджет», — сказала вона.

За словами міністерки, програма МВФ та умови, які висуває фонд до України, потрібні самій Україні.

«Я вже третю програму МВФ обговорюю, і в нас увесь час одні й ті самі розмови в публічному просторі. Коли ми ініціюємо програму, усі кричать, що МВФ грошей нам не дасть. Приїжджає місія — всі пророкують, що ніхто ні з ким не домовиться. Поїхала місія — ага, більше не повернеться! Ці розмови не заважали і не заважають нам досягати угод із МВФ», — наголосила Маркарова.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати