Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тріумф деолігархізації

20 лютого, 10:22

Самотній Петро Порошенко в напівпорожньому залі Мюнхенської конференції викликав величезне збудження серед українських інтернет-хом’ячків.

Хоча, здавалось би, чому дивуємось?!

Четвертий рік війни і економічних проблем і «напівпустопорожніх» реформ. Втрачений час і темп. Важко за таких умов відтворити тріумф в Капітолії 2016 року.

І Європі нема чого дорікати. Ставлення до України при сьогоднішніх розкладах досить нормальне. Світ зараз переживає гіпертурбулентність. Безпекова архітектура дала тріщину. Політичні події розвиваються з такою ж блискавчиною швидкістю, як між Першою і Другою світовою, але вже є ядерна зброя, кібератаки та інформаційні війни. І все це на порозі безконтрольного — з боку міжнародного права — буму штучного інтелекту. Де на цьому дисплеї червоних лампочок ми? І який сигнал подаємо?

У цьому контексті чи не варто було б більше уваги — хоча б в інтернетпросторі — приділити фрагменту з відео шеф-редактора LB.ua Соні Кошкіної. Олігарх (Петро Порошенко + олігарх Віктор Пінчук) на Мюнхенській безпековій конференції = тріумф курсу деолігархізації в Україні?

США вдалося побудувати потужну диверсифіковану і гіперчутливу до інновацій економіку завдяки жорстокій конкуренції. Така ж —  помітна там  в політиці, в тому числі у внутрішніх колах політичних партій.  І такої ж вже багато років не видно й на підступах в Україні.  За мовчазної — а іноді й не безкорисливлої — згоди західних партнерів олігархи, які монополізували економіку, політику, медіасферу «застовбили» за собою представництво України у геополітичних переговорах.  Можливо, тому, коли українців так пристрасно закликають до боротьби з корупцією ті, хто снідає в Давосі чи обідає в Мюнхені, з Віктором Пінчуком, ми не дуже й віримо у щирість цих закликів.  Як і в «дружність порад» відкрити свої ринки для всього суперякісного, супердешевого, без корупції, суперімпортного! Тільки от гроші на німецькі автівки, французькі сири і квитки на ірландські літаки  українцям заробляти потрібно на заробітках в Польщі...

Без сильної економіки не буває сильної політики. Одіозний, якого дружно заплювали і затюкали, олігарх Коломойський — єдиний на сході постав проти Путіна, за що втратив частину власності, — сказав найбільш правильні речі про те, як зняти бізнес з «гачка», — «Доплатити!».

Але, на жаль, про це не говорив ніхто в тому ж таки «Мюнхені».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати