Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ціну на цукор перевірить АМКУ

В уряді у такий спосіб перестраховуються від подальшого подорожчання продукту. Чи ефективно?
18 листопада, 10:00
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

Міністерство аграрної політики і продовольства звернеться до Антимонопольного комітету України з проханням розслідувати необґрунтоване підвищення цін на цукор. «Ми бачимо спекуляції на цукровому ринку. Буде звернення до Антимонопольного комітету», — анонсував міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко.

Він розповів, що наразі немає підстав для підвищення цін на цукор. За прогнозами Мінагропроду, цукрові заводи України виготовлять цього року 1,2—1,3 мільйона тонн цукру, що повністю задовольняє внутрішню потребу України з урахуванням перехідних запасів з минулого року в обсязі 0,5 мільйона тонн. За даними ДП «Держзовнішінформ», середня оптова ціна на цукор на внутрішньому ринку України в період з 8 жовтня до 4 листопада зросла на 12%.

Хоч ціни і зросли, але дефіциту продукції не буде, заспокоюють у Мінагропроді. «2015 року площі посіву цукрових буряків у всіх категоріях господарств склали 238,9 тис. га. Станом на 4 листопада 2015 року цукрові буряки викопані на площі 192 тис. га, що становить 81% до прогнозу, накопано 7,9 мільйона тонн за врожайності 412 ц/га, вивезено на заводи майже 7,2 мільйона тонн буряків», — говорить Павленко. Валове виробництво цукрових буряків у загальній вазі очікується в межах 9,5 мільйона тонн, при цьому виробництво цукру прогнозується близько 1,3  мільйона тонн.

«За рік ціни на цукор змінилися майже на 40%. Торік було значне перевиробництво цукру, і в поточний маркетинговий рік ми увійшли з великими перехідними залишками. Аграрії, зважаючи на це, виробили менший врожаю цукру, так що цього року ми зберемо цукрового буряку менше, ніж минулого, на 30—40%. Незважаючи на це, поточного маркетингового року кількості цукру нам вистачить для того, щоб перейти в наступний маркетинговий рік із запасами», — додає директор департаменту продовольства Мінагрополітики Дмитро Шульмейстер. Він пояснив, що зміна цін відбувається також під тиском курсових коливань.

Павленко каже, що при внутрішньому споживанні в 1,6 мільйона тонн і достатніх перехідних залишках — 600 тисяч тонн, дефіциту цукру в Україні не очікується. «Будь-яке зростання цін на цукор у торговельних мережах України є суто спекулятивним. Зважаючи на прогнозований врожай та наявні перехідні залишки, можна стверджувати, що рівень забезпечення цукром населення України становитиме 100%», — резюмував міністр.

«16—17 ГРИВЕНЬ ЗА КІЛОГРАМ — ЕКОНОМІЧНО ОБҐРУНТОВАНА ВАРТІСТЬ»

Прокоментувати ситуацію на ринку цукру «День» попросив експерта УКАБ Ігоря ОСТАПЧУКА:

— Вочевидь, у такий спосіб аграрне міністерство намагається застрахуватися від перспектив подальшого цінового зростання на цукор. Аналіз балансів цукру свідчить про те, що його вистачить на рік. Тобто дефіциту дійсно не буде. Певне зростання ціни пояснюється збільшенням витрат на виробництво цукрового буряку і цукру загалом. Якщо аналізувати нинішні ціни, то 16—17 гривень за кілограм — економічно обґрунтована вартість.

Підстави для подальшого подорожчання цього продукту є. Наразі на ринку є чутки, що окремі учасники вже закладають 20 гривень за кілограм. Якщо це справдиться, то в роздріб кілограм цукру коштуватиме 25 гривень. Щоби уникнути цього, мабуть, міністерство й намагається зіграти на випередження і попередити учасників. Останніми роками на ринку цукру спостерігається тенденція до зменшення кількості гравців, відбувається укрупнення. Великим простіше справлятися з викликами.

Зараз у сезон цукроваріння увійшло понад 30 заводів. Скільки їх залишиться за його підсумками? Це питання. Вплинути на ситуацію з цукром та його вартість може такий інструмент, як розподіл імпортних квот. Що його можуть застосувати    — уже повідомили в Міністерстві аграрної політики і продовольства.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати