Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Цифрове майбутнє

«Укртелеком» й Intel збираються його наближати
11 травня, 00:00
У КІНЦІ 2005 РОКУ КОРПОРАЦІЯ INTEL I МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ ПІДПИСАЛИ МЕМОРАНДУМ ПРО ВЗАЄМОРОЗУМІННЯ. ОСВІТНІ ПРОГРАМИ INTEL ЗАРАЗ ДІЮТЬ БІІЛЬШ НІЖ У 50 КРАЇНАХ СВІТУ / ФОТО АНАТОЛІЯ МЕДЗИКА

Національний оператор електрозв’язку ВАТ «Укртелеком» і міжнародна корпорація Intel підписали меморандум, спрямований на розвиток сучасних інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) в Україні, а також на їхнє впровадження в усі сфери суспільного життя. Цим, безумовно, зроблений важливий крок у напрямку розвитку інформаційного суспільства в нашій країні.

«Корпорація Intel має великий досвід роботи з провідними телекомунікаційними компаніями в усьому світі в галузі реалізації проектів із використанням передових ІКТ, тому ми дуже раді досягнутому взаєморозумінню з «Укртелекомом» і тому, що тепер зможемо поділитися нашими знаннями з національним оператором послуг зв’язку в Україні, — зазначив віце-президент підрозділу Sales and Marketing Group і генеральний менеджер корпорації Intel в регіоні ЕМЕА (включає країни Європи, Близького Сходу й Африки) Крістіан Моралес. — Досягнута угода є дуже важливим кроком у напрямі розвитку інформаційного суспільства в Україні та розширення можливостей доступу для населення країни до сучасних цифрових технологій, а також інформаційних ресурсів і електронних послуг, наданих через інтернет».

Тим часом Україна ще відстає від багатьох країн світу у використанні інформаційно-комунікаційних технологій. Згідно з даними Держкомстату України, станом на початок року кількість користувачів інтернету досягала 711 тисяч, що становить лише 1,5% населення країни, тоді як у США та Західній Європі 50–80% громадян мають доступ до інтернету, у Східній Європі – 30–40%, Балтії — 30–50%, Росії – 16,5%. За даними Всесвітнього економічного форуму, з погляду конкурентоспроможності економіки, готовності та здатності використовувати переваги інформаційно-комунікаційних технологій Україна займає 76-те місце серед 115 країн. Вище розташувалися колишні республіки СРСР: Естонія (23-тє місце), Литва (44-те), Латвія (51-е), Казахстан (60-те), Росія (72 – е) і Азербайджан (73-тє).

Попри це, в корпорації Intel вважають, що Україна має унікальний шанс здійснити великий ривок уперед шляхом впровадження інноваційних технологій і забезпечення населенню широкого доступу до інтернету. «Цифрові технології змінюють світ на краще, дозволяючи компаніям і приватним особам отримувати доступ до насиченого контенту та брати участь у глобальному інформаційному суспільстві. Географічне місцезнаходження вже не є бар’єром», — наголосив К. Моралес. Із кінця минулого року «Укртелеком» перейшов на високошвидкісний постійний доступ до інтернету за новою технологією ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line), що дозволяє здійснювати підключення через наявну телефонну лінію. При користуванні інтернетом телефонна лінія залишається вільною, що дозволяє споживачу одночасно працювати у Всесвітній мережі та розмовляти по телефону.

Як повідомив голова правління ВАТ «Укртелеком» Георгій Дзекон, на сьогодні 25 тисяч клієнтів компанії мають широкосмуговий доступ до інтернету, а до кінця року планується довести їх кількість до 100 тисяч. «Для нас цей бізнес є виключно прибутковим, — зазначає Дзекон. — У середньому абонент «Укртелекому», що користується послугами телефонного зв’язку, приносить 49 грн. доходу на одну лінію. А абонент, який користується послугами ADSL, приносить у середньому 200 грн.». За словами заступника голови правління ВАТ «Укртелеком» із питань маркетингу та продажу послуг Ігоря Сиротенка, зараз компанія надає комутований і широкосмуговий доступ до інтернету в 400 населених пунктах України. До кінця 2008 року за рахунок інтенсивного внесення інвестицій у розвиток мережі передбачається забезпечити 100% населення доступом до інтернету.

Такі амбіційні плани «Укртелекому» пов’язані насамперед із запуском нової програми, що базується на наданні потенційним покупцям цілісного пакету: комп’ютер — підписка на широкосмуговий доступ до інтернету — кредитування. У рамках цього проекту об’єднають свої зусилля «Укртелеком», Intel, провідні українські виробники комп’ютерів і банківські установи. «Спільно з Intel ми виконуватимемо соціальну роль із залучення найбільшої кількості людей в інформаційний простір», — наголошує Дзекон. Реалізація програми розпочнеться в третьому кварталі 2006 року. У ній буде застосований принцип «єдиного вікна» — споживач зможе в одному місці придбати ПК з одночасним його підключенням до інтернету й отриманням банківського кредиту. Функції «єдиного вікна» виконуватимуть сервісні центри «Укртелекому» — «Телекомсервіс». Споживачам будуть запропоновані кілька конфігурацій комп’ютерів — від найпростішого — базисного — до мультимедійного та мобільного пакета з ноутбуком за прийнятною ціною.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати