Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна запровадила масштабні санкції проти Росії

Експерт: «Гібридна війна більше переходитиме в економічну площину»
18 вересня, 11:15
ФОТО ЄВГЕНА КРАВСА

З 17 вересня почали діяти санкції щодо осіб, причетних до анексії Криму і агресії на Донбасі. Відповідне рішення Ради національної безпеки Петро Порошенко підписав в середу ввечері.

Відтак, санкції вводяться строком на один рік. Обмежувальні заходи стосуються більше 400 фізичних та більше 90 юридичних осіб Російської Федерації та інших країн. Санкції проти них означають блокування активів, а також призупинення виконання економічних і фінансових зобов’язань.

В основному це — банки («Банк Москви», «Росія», казанський банк «АК БАРС», «СМП Банк»), російські телеканали («Перший канал», «Телекомпанія НТВ» і телеканали «Россия-24» і «РТР-планета») та морські порти, що знаходяться в анексованому Криму та були перереєстровані за російським законодавством — Севастопольський та Керченський морські порти. Санкції також стосуються військово-промислового комплексу Росії («Алмаз Антей», «Вертольотами Росії»). Окрім цього, до переліку потрапили громадські організації, наприклад, «Всевелике війско Донське», а також батальйони «Зоря», «Кальміус», «Смерть» та рух «Новоросія».

Як нагадали в РНБО, санкції або обмежувальні заходи стосовно громадян і юридичних осіб РФ почали вводитись ще з березня 2014 року. Таким чином, Україна припинила будь-яке військово-технічне співробітництво, а також співробітництво в воєнній сфері та сфері безпеки з Російською Федерацією, денонсовані угоди з відповідними структурами РФ та припинено співробітництво у цих сферах. Зокрема, Україна припинила обслуговування ракетних комплексів, які є важливою складовою ракетних військ стратегічного призначення РФ, що вироблялись на підприємстві «Південмаш». Майже в 4 рази зменшився товарообіг між нашими країнами порівняно з 2013 роком. Також правоохоронні органи України розпочали ряд кримінальних проваджень проти високопосадовців Росії. Окрім того, сьогодні на територію України заборонено в’їзд понад 1700 громадянам Росії. В’їзд на територію України з території РФ введено виключно по закордонним паспортам.

До затвердженого президентом списку потрапило чимало підприємств авіаційної галузі. Так, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України стосується авіакомпанії «Аерофлот», «224 льотний загін», «ВІМ-Авіа», «Газпром-Авіа», «Донавіа», «Когалимавіа», «Оренбурзькі авіалінії», «Політ», Red Wings, «Росія» та інших.

Нагадаємо, що накладати санкції на російські авіакомпанії, які здійснюють перельоти в Крим, Україна почала ще влітку минулого року, слідом за рішенням Європейського союзу накласти санкції за польоти в Крим на російську авіакомпанію «Добролет». Як повідомили «Дню» в Державіаслужбі, на початок місяця за порушення правил та порядку використання повітряного простору України в над півостровом Крим на ВАТ «Аерофлот» держслужбою було накладено штрафів на загальну суму понад 214 мільйонів гривень. Загалом же, за порушення правил та порядку використання повітряного простору України винесено 4581 постанова проти 28 російських авіакомпаній на суму понад 623 мільйона гривень.

Тим часом в Росії заявляють, що авіавлада країни не отримувала повідомлень про можливу відміну польотів в Україну. «Офіційних повідомлень про можливу відміну польотів російських авіакомпаній в Україну російська авіаційна влада Росії не отримала», — зазначили в російському Мінтрансі.

А прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков запевнив, що російські компанії не відчувають вакууму через введення Україною санкцій, а налагоджують нові зв’язки на інших напрямах. «Де-факто багато компаній і так переживають розрив господарських і економічних зв’язків зі своїми контрагентами в Україні, що дозволяє їм адаптуватися до нових умов, дозволяє налагоджувати нові зв’язки, вибудовувати нові конфігурації співпраці на інших напрямах», — заявив невдовзі Дмитро Пєсков.

 Ярослав ЖАЛIЛО, президент Центру антикризових досліджень:

— На мою думку, якщо звертатися до економічних причин, введення Україною санкцій саме зараз є наслідком або невдалих домовленостей, або угод, чинність яких завершилася. Стосується зв’язків, які могли стримувати від надто різких дій стосовно російського бізнесу на території України. Але йдеться не про корупційні речі, а про економічні стосунки. Наприклад, вугілля, яке ми отримуємо з Донбасу і яке нам потрібне.

По-друге, цей список може бути ознакою того, що гібридна війна між Україною та Росією буде більше переходити в економічну площину. І тут дуже важливо наразі контролювати ці економічні канали, уникати фінансування сепаратизму та тероризму в країні, здійснювати санкції у відповідь на ті обмеження, які РФ застосовує проти українських компаній, причому, вже не перший рік.

 Володимир ЛАНОВИЙ, президент Центру ринкових реформ, колишній міністр економіки України:

— На жаль, у нас все робиться далеко не тоді, коли питання є актуальним. Гадаю, що наші керівники дозріли до розуміння ситуації.

В нас було дуже багато помилкових рішень, як той же закон про ЗВТ в Криму. Зараз нарешті якась думка викристалізувалася і позиція зрозумілою для всіх.

Але всі рішення по Криму — повисають в повітрі. Адже сьогодні ми не можемо ніяк регулювати режим роботи підприємств в Криму. Санкції — це не закон, а тимчасовий режим роботи. Вони не скасовують наші права власності, ми лише змінюємо режим стосунків і управління такими підприємствами. Що це означає — підлягає подальшому уточненню.

Тому, вважаю, що рішення, які стосуються об’єктів в Росії і Криму, — ілюстративні. Адже ці підприємства не підпадають під дії наших законів і термінових режимів, які діють сьогодні в Криму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати