Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уроки пунктуальності

Забудовників пропонують штрафувати за несвоєчасну здачу об’єктів
21 листопада, 09:52
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Згідно із законопроектом № 3393 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів житлового будівництва», якщо строки будівництва затягнуться, забудовник сплачуватиме 0,1% від суми договору за кожен день прострочення. Експерти таку новацію підтримують. Мовляв, з неквапливістю вітчизняних будівельників давно пора боротися.

«Для мене дивно: у нас громадяни чомусь, коли їм затримують здачу будинку на 1 — 6 місяців, вони ніяк не реагують. Ходять і тихо ображаються. Якби така ж ситуація була в Німеччині, цю будівельну компанію в судах збанкротували б уже», — вважає голова Національної ради рієлтерської палати України Віктор Несин.

Проте в остаточний успіх ініціативи не вірять. «Я думаю, що його не ухвалять у найближчому майбутньому. Дуже потужне будівельне лобі. Тому це малоймовірно», — пояснює президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов.

Утім, наводити лад з довгобудами можна навіть на рівні угод про купівлі квартири, упевнені експерти. Адже нині багато українців, бажаючих купити квартиру в новобудові, підписують заздалегідь невигідні для себе угоди.

«Я все більше й більше стикаюся з угодами, де звичайний громадянин вносить гроші під будівництво житла. І там навіть немає строків. Не те, що здачі будинку, а строків угоди, — розповідає голова правління Спілки консультантів з нерухомості Олена Полховська. — Те, з чим я стикалася, особливо в регіонах, це жахлива юридична безграмотність нашого населення».

Зазначимо, за даними Мінрегіонбуду, наразі в Україні налічується майже 16 тисяч довгобудів різних форм власності. З них житлових будинків, що перебувають у приватній власності, — понад 2 тисячі. На їх добудову потрібно майже 40 мільярдів гривень.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати