Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ватра» конкурує з «Філіпсом»

11 листопада, 00:00
Серед 60 українських підприємств — виробників світлової техніки тернопільське ВАТ «Ватра» входить до десятка тих, які ще тримаються на плаву.

Найперспективніший напрямок його діяльності — виробництво освітлювальної техніки для стадіонів. Як повідомив президент «Ватри» Роман Яремчук, дуже важливо те, що підприємство отримує за це тільки «живі» гроші, хоча відомо, що на бартерні розрахунки ще припадає понад 40%.

Взагалі у світі потужні прожектори для спортивних арен виробляють тільки п'ять фірм. А на теренах СНД і Східної Європи «Ватра» — єдине підприємство, яке випускає таку продукцію. Вперше його прожектори з'явилися на головному стадіоні України під час підготовки до проведення Олімпійських Ігор-80. Приблизно тоді вони освітили й спортивні арени Москви, Санкт-Петербурга, Мінська. А зовсім недавно прожектори «Ватри» засяяли на стадіоні «Україна» у Львові.

З минулого року «Ватра» разом із фірмою «Філіпс» бере участь у міжнародному тендері на додаткове освітлення Національного стадіону України. Ватрівські прожектори нового покоління ГО-06 аналогам «Філіпса» не поступаються практично ні в чому. Надсучасне тернопільське «світло» дозволяє втричі зекономити електроенергію. І при цьому корисна дія не знижується. Головний світлотехнік «Ватри» поінформував «День», що прожектори з Тернополя здатні забезпечити силу освітлення в 1400 люксів. А для проведення футбольних матчів європейського рівня, за нормами ФІФА і УЄФА, потрібно мінімально 800 люксів.

На жаль, «Ватрі» дуже важко виграти подібні конкурси навіть у себе вдома. Якби вдалося знову «пробитися» на «Олімпійський» у Києві, освітити стадіон ЦСКА у столиці, «Локомотив» у Донецьку, а також вийти зі своїми прожекторами принаймні на п'ять російських спортивних арен (Сочі, Самара, Ростов-на-Дону, Майкоп, Нальчик), як планується, то це додало б підприємству більше третини реальних грошей, вважає Р. Яремчук.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати