Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від сировини – до готової продукції

Експерт: відбувається серйозна зміна структури українського експорту
08 лютого, 11:39
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Уряд після року «зволікань» (деталі в «Гостросюжетний трилер про три букви» від 2 лютого 2018 року) нарешті прийняв рішення про створення Експортно-кредитного агентства та затвердив його установчі документи.

На сайті Кабінету міністрів вказано, що агентство буде діяти у формі приватного акціонерного товариства (ПрАТ).

Відповідальним за виконання дій, пов’язаних зі здійсненням приватного розміщення акцій приватного акціонерного товариства визначається Мінекономрозвитку.

Кількість акцій у першому випуску становитиме 200 000 штук. Статутний капітал ЕКА становитиме 200 млн. грн. і забезпечуватиметься з коштів державного бюджету.

В рамках цього рішення уряд затвердив Статут ПрАТ «Експортно-кредитне агентство», положення про наглядову раду, про правління, про ревізійну комісію Агентства, порядок проведення конкурсного відбору кандидатів на посаду члена наглядової ради ЕКА.

Повідомляється, що після запуску Експортно-кредитне агентство здійснюватиме страхування, перестрахування і надання гарантій за договорами, які забезпечують розвиток експорту.

Воно також братиме участь у виконанні програм часткової компенсації відсоткової ставки за експортним кредитом і надаватиме консультації експортерам.

За словами першого віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва, Експортно-кредитне агентство сприятиме переходу України від сировинного експорту до експорту товарів і послуг з доданою вартістю.

КОМЕНТАР

Iгор ГУЖВА:

— ЕКА стимулюють високотехнологічний експорт. Це — загальносвітова практика. У нас в заоконі чітко прописані коди товарів, з виробниками яких працюватиме агенство. Труби і зерно — тобто сировину — ЕКА лобіювати не буде. Це є консенсус OECD (англ. Organisation for Economic Co-operation and Development — Організація економічного співробітництва та розвитку — «День»). Є чіткі критерії роботи ЕКА.

В рамках системи економіко-математичного моделювання було втановлено, що запровадження ынституту ЕКА в Україні, в середньостроковій перспективі (3 роки) наступний економічний ефект: підвищення ВВП на 0,91 відсоткових пункти, зрстання товарного експорту на 10 %, зростання промислового виробництва — близько 3%, інвестиційні надходження — близько 2 мільярдів доларів, скорочення від’ємного торговельного сальдо на 1,7 мільярда доларів...

Товари, коди яких увійшли в Закон про ЕКА, в структурі нашого експорту сьогодні займають 15,4 %. Запровадження ж Агенства в середньостроковій перспективі (3 роки) забезпечить зростання частки цих товарів до рівня 22%.

Відбувається серйозна системна зміна структури українського експорту, а саме збільшення частки готової продукції з високою доданою вартістю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати