Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як подолати тенденцію скорочення зростання ВВП?

19 липня, 00:00

Замість обіцяного зростання економіки темпи її росту в Україні з початку року регулярно сповільнюються. Якщо в березні зростання ВВП становило 5,2%, то в квітні сповільнилося до 3,9%, в травні — до 3,6%, а в червні — до 1,1%. Невже в липні отримаємо 0% або навіть падіння? Саме час подумати про те, що робити. Відповідне запитання «День» поставив своїм експертам.

Олексій ПЛОТНИКОВ, професор Інституту світової економіки та міжнародних відносин НАН України:

— На мою думку, що ВВП треба підіймати за рахунок розвитку галузей національної економіки, а не за рахунок якихось махінацій. Якщо в нас почне активно розвиватися промисловість, звісна річ, ВВП автоматично почне зростати й економіка підніматися. Щоб визначити, які саме галузі треба розвивати, треба подивитися, що зараз дає нам показники ВВП. Насамперед це експортноорієнтовані галузі — вони приносять країні 60% ВВП. Можна розвивати машинобудування, традиційні галузі — чорну металургію та хімію, які і зараз дають ВВП. Хоча необов’язково розраховувати лише на них, також можна піднімати харчову та легку промисловість, які дуже перспективні. Однозначно можна сказати одне: ВВП піднімати треба, оскільки будь-яка нормальна країна прагне економічного зростання, а отже, зростання ВВП. Україна за перші десять років незалежності втратила 60% свого ВВП, і зараз ми навіть не досягли рівня 1989 року, тому нам треба щось із цим робити.

Володимир МАЙСТРИШИН, народний депутат:

— Головним чином треба піднімати ВВП за рахунок нормального інвестиційного клімату. Треба не лише говорити, а й працювати над тим, щоб у країні чільну роль відігравав закон. Ми повинні за допомогою держави займатися залученням інвестицій: не міняти закони протягом року, прописувати в бюджеті питання розвитку інфраструктури, важливої для будь-якого інвестора. Без держави всього цього не зробиш.

Олена КОВАЛЬ, голова ради Українського товариства оцінювачів:

— Склалася ситуація, коли фірми, які могли за старого оподаткування виробляти товари та послуги, вже не можуть цього робити. Їм просто стає невигідно працювати на українському ринку, і вони згортають свою діяльність. Це, звісно, дрібні підприємства, але вони виробляли ВВП. Щиро кажучи, я вважаю, що збирати податки за старою системою, що вимагає жорсткого адміністрування, безглуздо. ПДВ дуже витратний податок, який орієнтує країну не на розвиток внутрішнього ринку, а на скорочення внутрішнього споживання. Економічно ПДВ для України дуже дивний податок. Треба враховувати кількість махінацій, крадіжки з поверненням ПДВ — без хорошого та дорогого адміністрування тут не обійтися. Мені здається, що треба орієнтуватися на єдиний податок, через який практично неможливо відмивати гроші. Мені здається, що треба розвивати податок на нерухомість, на майно, тільки паралельно скорочуючи податок на прибуток. Таким чином, підприємства стимулювали б до інвестиційної діяльності.

Крім того, можна відзначити, що в Україні немає аграрної політики. Є підгалузі сільського господарства, які можна було б розвивати в країні замість тих, що зараз неефективні. Наприклад, багато кормових культур, той самий рапс. Можна вирощувати їх із метою отримання мастил для отримання дизельного палива, що допомогло б вирішити паливну кризу. Треба переглянути місця, де садити зернові, як розвивати тваринництво.

Можна досягати зростання ВВП за рахунок будівництва доріг і роботи з традиційними галузями. Там, звичайно, важче. Сьогодні, наприклад, вигідно будувати кораблі. Фрахт дуже дорогий, перевізники будують кораблі самі. А з наявними в Україні виробничими потужностями така проблема вирішилася б сама, якби уряд вкладав у суднобудівництво гроші.

Максим ПИСАРЄВ, голова наглядової ради ЗАТ «Птахокомбінат «Дніпровський»:

— Мені здається, що ВВП треба підіймати за рахунок розвитку сільського господарства. Треба залучати інвестиції в тваринництво та птахівництво. Іноземні партнери готові працювати з нашими компаніями, але останні постанови уряду відбивають всіляке бажання це робити. Наприклад, виплата ПДВ на вході. Ми зіткнулися з тим, що в нас були підписані установчі документи на ввезення обладнання, але треба було заплатити мільйонний ПДВ й угоду довелося відмінити. Треба, щоб клімат сприяв інвестиціям.

Також треба залучати молодь у традиційне для України сільське господарство. Уряду треба створювати умови, щоб люди в районних центрах також могли жити, могли вчити своїх дітей і нормально працювати. Люди не хочуть їхати з обласних центрів до районних. Виникає ситуація: нам елементарно бракує фахівців, а в країні безробіття.

Валерій ЛАНОВЕНКО, голова представництва «Microsoft Україна»:

— Працюючи на ринку інформаційних технологій, можна відзначити, що можливості цього ринку ще не до кінця використані в Україні. По-перше, слід звернути увагу на те, що в країні практично не виробляють власного інформаційного обладнання, яке б і покривало потреби людей, і давало б нові робочі місця, і підіймало б виробництво. По-друге, треба сказати, що в нас практично нерозвинене офшорне програмування, яке у всіх країнах є однією зі складових ВВП.

Також треба працювати над зниженням відсотка піратства. Зовсім недавно ми отримали результати дослідження, згідно з якими, якщо знизити піратство в країні на 10%, до бюджету буде забезпечене додаткове надходження податків на суму 600 млн. доларів. Посилення контролю над виконанням вже чинного, досить непоганого законодавства у сфері ІТ дасть країні нові відсотки по ВВП.

Віктор ЛИСИЦЬКИЙ, екс-державний секретар уряду Віктора Ющенка:

— Найголовніше те, що уряд має працювати за новим алгоритмом — усі закони повинні приймати прозоро, країна повинна знати, що нового нам готує влада, хто готує закони, і що там буде. Можливо, широке коло професіоналів повинне мати доступ до цієї інформації, щоб вчасно висловити свої зауваження. Уряд почав сприймати цю критику та реагувати на неї, проте люди повинні знати, хто саме їх чує і як це враховується. Поки що люди постійно відчувають каверзу. А підприємці повинні знати, що буде через півроку, які в них перспективи та що вони можуть вплинути на зміну невдалого проекту.

Також уряд повинен працювати єдиною командою. Якщо один із міністрів висловлює думку, інші повинні його підтримати хоч би мовчанням. Але він спершу має бути впевнений, що його підтримують. Якщо такого немає, опозиційний міністр повинен піти у відставку. Уряд повинен бути монолітом, міністри не можуть поливати одне одного брудом перед пресою, що ми спостерігаємо сьогодні.

Крім того, я би настійно рекомендував проаналізувати погані результати в кожній галузі. Для нашої економіки зростання ВВП в 1,1% не зростання — це помилка підрахунків. Чому, скажімо, в нас будівництво знизилося на 7,7% за перше півріччя, а торгівля на 2,5%? Це тривожні показники, бо темпи інвестицій у ці галузі характеризують економічне здоров’я суспільства. Треба проконсультуватися з галузевими асоціаціями та розібратися в питанні.

Робота над усім цим зробить інвестиційний клімат у країні спокійним і впорядкованим. Якщо люди знатимуть, що їх чекає в тій чи іншій галузі, що нічого не зміниться в останню мить і їм знову не перекроять законодавство, вони залучатимуть у виробництво гроші, створюватимуть робочі місця, розкручуватимуться. Навіть поганенький бізнес вимагає двох-трьох років стабільності. Роботодавці повинні бути впевнені в завтрашньому дні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати