Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Європа обіцяє допомогти грошима

Експерт: Україна має потребу передусім у дипломатичному захисті й у жорсткій розмові з агресором
20 лютого, 13:44

Європа готова й далі підтримувати Україну на шляху реформ. Про це вчора під час офіційного візиту до Києва повідомив комісар ЄС у питаннях європейської політики сусідства Йоханнес Хан. Зокрема, Європейська  Комісія пропонує додаткову експертну й технічну підтримку реалізації реформ в Україні відповідно до пріоритетів Кабінету Міністрів. На його думку, Україні необхідно приділити особливу увагу децентралізації економіки та розвитку регіонів для розбудови успішної держави. «Надзвичайно важливо підтримувати регіональний розвиток і все, що стосується сильної децентралізації, тому що це теж підтримуватиме й додасть імпульсу економіці на місцях, особливо це стосується малих і середніх підприємств, які, як правило, є основою економіки», — заявив він після зустрічі з Президентом України Петром Порошенком.

Євродипломат також натякнув, що ЄС готовий і фінансово підтримати  Україну. «Цього року ми завершимо розгляд можливості надання Україні більш як 2,1 мільярда євро в рамках макрофінансової допомоги, а також підтримки, спрямованої на додання імпульсу економіці», — пояснив Хан.

Під час візиту комісар ЄС у питаннях європейської політики сусідства Йоханнес Хан зустрівся з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. Вони обговорили імплементацію Угоди про асоціацію й активізацію спільних зусиль в організації міжнародної конференції на підтримку України.

Чи збігаються очікування України з реальними пропозиціями Європи про підтримку? Про це «День» запитав президента «Центру економічного розвитку» Олександра ПАСХАВЕРА:

— На тлі катастрофічного падіння виробництва Україна рекордно  збільшила експорт до ЄС. На сьогоднішній день це реальна допомога Європи нам. Що треба зараз? Найголовніше питання на порядку денному — припинення війни й  кровопролиття. Що для цього треба? Зокрема, Україна має потребу насамперед у військовій допомозі Європи. А це означає не просто постачання озброєння, а й захист дипломатичний у жорсткій розмові з агресором. І от лише коли зупиниться кровопролиття, тоді з’явиться необхідність відновлювати Донбас. А тут  уже згодитися фінансова підтримка,  зокрема й від Євросоюзу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати