Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Західні бізнесмени вкладають гроші... у вітер

27 серпня, 00:00

На фабриці голландської фірми "Ван Меллєє", яка розташована в підваршавському Рембертові, майже на 40% зменшились останнім часом суми в рахунках за електроенергію. При цьому обсяги продукції, навпаки, зросли. Це стало можливим тому, що "Ван Меллєє" вклала гроші... у вітер і збудувала власну електростанцію. Вітроенергетична установка цієї голландської фірми найпотужніша в Польщі (250 кВт), вона дозволяє одержувати протягом року 350 тис. кВт/год "дармової" електроенергії.

У різних регіонах Польщі нині діють 105 вітрових електростанцій, потужністю 60 - 100 кВт.

"Піонером" вітроенергетики в Польщі стала датська фірма "Folktctnter". Її обладнання змонтовано у Гданському воєводстві, воно забезпечує енергією 80 навколишніх селянських господарств. Іще одна датська фірма "Nord tankz" збудувала вітрову електростанцію потужністю 150 кВт.

За прикладом закордонних інвесторів, зацікавились альтернативними джерелами енергії і на польських підприємствах. Уже три роки працює розроблена і змонтована працівниками Новосондецької фабрики гірничого обладнання "Nowomad" S. A. установка, яка виробляє 150 тис. кВт/год електричної енергії за рік. Досить потужні вітрові турбіни сконструйовано й варшавськими науковцями. Експлуатація понад сотні таких установок довела, що вони не поступаються за своїми параметрами подібним західним агрегатам.

Найбільші досягнення у вітроенергетиці в Європі мають Данія, Велика Британія, Голландія. Зубром у цій справі вважається Німеччина. Тут працює найпотужніша в світі вітрова станція, яка виробляє протягом року 7 млн. кВт/год електроенергії. А нині в цій країні розробляється проект плаваючих електростанцій, які використовуватимуть енергію вітрів Балтики.

Підвищений інтерес до вітрової енергетики в Європі викликаний не тільки перспективою економії газу та вугілля. Тут думають і про те, як запобігти забрудненню атмосфери шкідливими викидами. Тому в ЄС створено спеціальну групу експертів, яка вивчає можливості використання енергії вітру різними країнами. Для Польщі цей потенціал адекватний використанню 2 млн. тонн умовного палива. Тому 2005 року в цій країні мають давати струм вітрові турбіни загальною потужністю 500 МВт, а 2005 року ­ 6000 МВт.

В Україні теж провадяться аналогічні роботи. Але серед великих вітроелектростанцій можна назвати лише одну, котра споруджується і частково діє в Криму. Невже нам не потрібно заощаджувати енергоносії?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати