Зростає імпорт тростинного цукру-сирцю
Зростання імпорту сирцю відображає загальну ситуацію на ринку цукру України: зниження внутрішньої пропозиції цукру-піску, виготовленого з цукрового буряка, на фоні зростання попиту, особливо з боку харчової промисловості, збільшення прибутковості операцій із сирцем у зв'язку з високими цінами на білий цукор на внутрішньому ринку й низькими цінами на сирець на світовому ринку. Середня митна вартість ввезеного в січні—липні 1999 р. сирцю становила $212,2/т проти $250,1/т за аналогічний період 1998 р. Водночас показники імпорту сирцю поточного року значно нижчі, ніж такі самі в січні—липні 1996 р., коли було ввезено 438,8 тис. т сирцю. Однак тоді такому об'ємному імпортному постачанню цукру в Україну сприяла слушна цінова і митна кон'юнктура російського ринку, що дозволяла вироблений в Україні з імпортованого сирцю білий цукор експортувати в Росію.
Основними країнами, які постачали в Україну 1999 року цукор-сирець, були: Бразилія (106,6 тис. т), Куба (25,4 тис. т) і Сальвадор (25,1 тис. т). Порівняно з минулим роком географія імпорту практично не змінилася.
В Україні поточного року імпортований сирець перероблявся на 6 цукрових заводах, при цьому найбільшими виробниками цукру-піску, зробленого з імпортованої сировини, були «Шелтон—Миколаїв» (23,9 тис. т білого цукру за січень—липень 1999 р.), Заплазький цукровий завод, Одеська обл. (19,2 тис. т), і «Дубноцукор», Рівненська обл. (17,5 тис. т). Всього за 7 місяців поточного року цукрові заводи України виробили майже 92 тис. т цукру-піску з імпортованої сировини (за весь 1998 р. в Україні з увезеного тростинного сирцю було вироблено 87,9 тис. т білого цукру).
Випуск газети №:
№164, (1999)Рубрика
Економіка