Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Загадуйте бажання!

11—13 серпня українці спостерігатимуть зорепад Персеїд
12 серпня, 12:46

У ці дні на небі можна буде побачити до 200 «падаючих зірок» на годину. «Для цього потрібно знайти на небосхилі сузір’я Персей, яке в цей час знаходиться практично в центрі східної частини неба, трохи вище зоряного скупчення Плеяди», — пояснюють у гідрометцентрі.

Метеорний потік Персеїди утворюється в результаті проходження Землі через шлейф пилових частинок, які випускає комета Свіфта-Таттла. Ця комета наближається до Землі один раз у 135 років. Останній раз зближення відбувалося в грудні 1992 року. Щороку в серпні Земля проходить через хвіст комети, і ми можемо спостерігати одне з найкрасивіших явищ зоряного неба.

Те, що нам на Землі здається зоряним «шлейфом», насправді складається з частинок льоду і пилу, розмір яких коливається — від піщинки до горошини, і в атмосферу Землі він увійде зі швидкістю 60 км на секунду, розігріваючи при цьому навколишнє повітря, що і породжує характерний світловий слід.

Якщо не завадить хмарність, цей метеорний дощ можна буде спостерігати неозброєним оком по всій Північній півкулі, починаючи з ночі на 13 серпня. Фото Рейтер.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати