Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Безбар’єрний доступ до культурних об’єктів

«Незламні духом» мотивують долати перешкоди, мріяти і мандрувати
29 вересня, 12:01

Днями завершено проєкт «Цикл мотиваційних онлайн тренінгів «Незламні духом»», який досліджує проблему розвитку культури інклюзивності в українському суспільстві та привертає увагу до потреб людей з інвалідністю, зокрема, безбар’єрного доступу до об’єктів культури та історичної спадщини.

Відомо чимало прикладів світових лідерів інклюзивної культури. Так, австрійський серб Ніколас Вуйчич, засновник організації «Життя без кінцівок», ведучий мотиваційних програм своїм особистим прикладом доводить, що сила духу, цілеспрямованість та працьовитість є запорукою успіху, самореалізації та повноцінного життя для кожної людини. Таких особистостей, які попри фізичні вади і обмеження, здатні мотивувати інших на позитивні зміни, знайшли в Україні автори циклу мотиваційних онлайн тренінгів «Незламні духом». У цьому проекті, реалізованому компанією «ВАВІЛОН» за підтримки Українського культурного фонду, взяли участь понад 20-ти героїв. Їх історії доводять тезу — у житті немає нічого неможливого.

МОТИВАЦІЙНИЙ СПІКЕР ОНЛАЙН ТРЕНІНГІВ «НЕЗЛАМНІ ДУХОМ» МИКОЛА ПОДРЕЗАН ТА НАМІСНИК СВЯТО-МИХАЙЛІВСЬКОГО ЗОЛОТОВЕРХОГО МОНАСТИРЯ АРХІЄПИСКОП ВИШГОРОДСЬКИЙ АГАПІТ / ФОТО НАДАНО МИКОЛОЮ ПОДРЕЗАНОМ

Найголовніше, що об’єднало всіх героїв циклу — це бажання допомагати іншим та мотивувати людей, щоденно доводячи теорему буття: життя — це для кожного, але кожен обирає сам, яким воно буде, і цей вибір має підкріплюватися працею і особистими зусиллями.

Поет та мотиваційний спікер Антон Дубішин переконує, що найголовніше у складних обставинах — взаємодопомога. У авторський книзі, що вийшла з друку у вересні цього року, Антон розповідає 30-річну історію боротьби за можливість бути повноцінним членом суспільства, про творчу реалізацію та мотиваційні програми для воїнів АТО\ООС, що зазнали поранень і травм під час російсько-української війни.

Григорій Гришкан — перший український актор із діагнозом ДЦП, сценарист, фінансист, держслужбовець доводить, що сприйняття людини з інвалідністю у нашому здоровому соціумі не таке вже дружнє, а її права, прописані у законодавстві, часто порушуються, зокрема, при влаштуванні на роботу.

Журналістка, громадський діяч, співачка, директор Благодійного фонду «ЮНІТІ» Валентина Сухарь порушує питання щирості та самовіддачі у досягненні мети. Найголовніше правило для цієї молодої жінки, що має інвалідність з дитинства,— щиро вірити у те, що робиш, тоді тобі повірять інші і долучатимуться до спільної справи. У рамках реалізації циклу мотиваційних онлайн тренінгів «Незламні духом»» команда проекту разом з пані Валентиною (виконавиця) у співавторстві з режисером проекту Олесею Доліною (переклад тексту українською мовою)  перезаписали пісню «До тебе, моя мріє» у новому аранжуванні.

Окрім головних героїв програми до мотивуючих онлайн тренінгів були залучені: співачка, народна майстриня, волонтер Анжеліка Рудницька, відомий український кінорежисер Михайло Іллєнко, фронтмен гурту «Мандри» Сергій Фоменко (Фома), кобзар, лідер гурту «Хорея Козацька» Тарас Компаніченко та інші.

Мотиваційний спікер онлайн тренінгів — Микола Подрезан (інвалід-візочник, автор проекту «Планета Земля — погляд з інвалідного візка»), відомий в нашій країні та за її межами, як наполегливий та досвідчений експерт, що багато років бореться за створення безбар’єрного середовища в Україні. На основі власного досвіду мандрівника в інвалідному візочку він модерує дискусію навколо питання вільного доступу людей з обмеженими можливостями до соціальної та культурної інфраструктури, розповідає про можливі інструменти для забезпечення безбар’єрності їх пересування.

Окрім мотиваційної та навчальної складової проєкт має практичне надбання. Це ескізи різних елементів конструкцій та механізмів для забезпечення вільного доступу людей на візках до закладів культури у Києві, Івано-Франківську, Львові, Дніпрі, Одесі, Вінниці. Зокрема, експерт проєкту, голова Кіровоградської обласної асамблеї інвалідів, інспектор з охорони прав людини Олександр Боршуляк запропонував варіанти доступності до театрів, музеїв та Михайлівського Золотоверхого собору у столиці. Команда компанії «ВАВІЛОН» разом з партнерами та волонтерами циклу тренінгів «Незламні духом» подарували розкладні мобільні пандуси Михайлівському Золотоверхому собору та реабілітаційному центру «Гармонія» у місті Вінниця. Автори проєкту працюють над його подальшим розвитком та сподіваються на підтримку ініціативи з боку державних та комерційних інституцій, адже невеликі, у порівнянні, кошти на встановлення пандусів є дієвою допомогою для людей з інвалідністю, які зможуть  відвідувати мистецькі заходи та брати участь у культурному житті країни.

Всі випуски циклу за бажанням можна переглянути у соціальних мережах за хештегом #НезламніДухом_onLine

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати