Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Безстрашні майстрині

Українські роботи вперше представлені на міжнародній виставці текстилю в італійській Вероні
04 травня, 23:30

Екологічна філософія, соціальна солідарність, самовираження та мистецтво – основні ключові моменти у діяльності італійської асоціації AD MAIORA, яка уже понад 20 років підтримує і розвиває мистецтво текстилю і печворку. Серед найвідоміших і найважливіших реалізованих проєктів – міжнародна виставка-фестиваль VeronaTessile, який проходить уже вшосте. Цими днями історичні локації міста перетворюються на виставкові зали для робіт учасників фестивалю. Античні храми, галереї, музеї і навіть вітрини брендових магазинів – усюди можна побачити художній текстиль.

фото Наталії Сафонової

Цього року особливу увагу учасників і гостей виставки привертають роботи, привезені з України, яким виділили один з найбільших виставкових залів Верони. VeronaTessile-2023 присвячено жінкам, які в усі часи боролися за своє право на самовираження в мистецтві. Тема бієнале звучить як «Безстрашні» (іт. Impavide),  український текстиль і українські майстрині чи не найкраще підкреслюють цю назву. Саме тому урочисте відкриття всього фестивалю відбувалося в залі з роботами Української Асоціації майстринь клаптикового шиття.

фото Наталії Сафонової

Українська експозиція на фестивалі складається з двох частин.  Перша присвячена 140-річчю з Дня Народження Олександри Екстер, яку помилково асоціюють з російським мистецтвом. Мотиви творчості Олександри Екстер лягли в основу квілтів, представлених на виставці,  щоб мати можливість розповісти італійській і європейській публіці українську приналежність художниці.  Друга частина експозиції присвячена українським народним мотивам загалом та складається з 15 квілтів провідних майстринь із різних регіонів країни. Серед них роботи, які  вже брали участь у міжнародних та українських фестивалях печворку, деякі з них створені протягом останнього року і передають біль і трагедію війни.

фото Наталії Сафонової

«Щоб якнайширше ознайомити італійців з особливостями українським печворку,  ми намагалися представити на виставці роботи, різні за стилем і технікою виконання, - зауважує куратора української експозиції, майстриня  Наталія Сафонова. -  Всі ці роботи, однак, поєднує одна загальна риса – це глибока змістовність. Відчувається високий інтерес італійської публіки до ідейного наповнення наших експонатів. Для конкурсної програми фестивалю ми обрали дві роботи. Перша це «Жага життя. Цар пшеничних колосків», присвячена відомій українській художниці Катерині Білокур. Автори цієї роботи Наталія Лашко, Ілля Лашко і Яна Лашко. Друга робота – це «Наша армія – наш оберіг», створена за лейтмотивами творчості Марії Примаченко. Автор Тетяна Білоус.  Ми були здивовані, що у Вероні трохи знайомі з творчістю Примаченко. Саме тому це полотно особливо зацікавило публіку. Велика кількість маленьких деталей, гармонійно поєднаних між собою, яскравість кольорів – це наче галерея картин Марії Примаченко в мініатюрі».

фото Наталії Сафонової

Виставка VeronaTessile тривала у місті чотири дні. Учасниці фестивалю сподіваються, що зможуть представити свої роботи і на інших міжнародних подіях такого рівня, адже зараз важливою залишається не лише політична, а й культурно-мистецька дипломатія.

фото Наталії Сафонової

Юлія Яручик, фото Наталії Сафонової, Верона

 

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати