Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Браво, львівські голоси!

У Базилиці святого Іштвана у Будапешті гурт LeonVoci виконав «Реквієм пам’яті за українцями, загиблими під час Голодомору 1932-1933 рр.»
07 грудня, 10:14

Нещодавно угорські  поціновувачі вокального мистецтва мали нагоду насолоджуватися звучанням квартету тенорів зі Львова. Гурт LeonVoci (Голоси Лева або Голоси Львова) у складі Назара Тацишина, Андрія Стецького, Романа Чави та Ігоря Радванського вже не вперше приїздить з концертами до Угорщини, але цього разу їхні виступи були приурочені до відзначення важких історичних подій українського народу.

 У супроводі гурту «Рококо»  виконали «Реквієм пам’яті загиблим українцям під час Голодомору 1932-1933 років». Месу, яка передувала концерту, спільно провели духовний наставник Базиліки святого Іштвана отець Доктор Аттіла Форкош та душпастир української Греко-Католицької Церкви в Угорщині – отець Дам’ян Габорій. У ході літургії вони розповіли пастві про мільйонні жертви, яких зазнали українці від рук сталінського режиму.

 Потім до гостей звернулись організатори дійства – Посол України в Угорській Республіці Любов Непоп та представник українців у Парламенті Угорщини Ярослава Хортяні. Після хвилини мовчання центральний храм Будапешту наповнився мелодіями українських та всесвітньовідомих творів: «Свіча» (М.Скорика), «Через поле широкеє» (Д. Котко), «Мій синьоокий янголе» (сестра Т. Юсипів), «Біля тополі» (Т. Чубай), «Гей, плине кача» (обробка В. Якимець), «Україно» (Т. Петриненко) тощо. А у фіналі пролунала знаменита молитва «Боже, великий єдиний» (М. Лисенко).

До речі, крім місцевих жителів та гостей міста концерт-реквієм відвідали 12 офіційних представництв іноземних держав в Угорщині. Також програму Реквієму мала можливість послухати й публіка з м. Сегед на півдні Угорщини. Неординарним було  місце виступу  –  у залах Музею Ференца Мора.

Натхненні тенори зачарували своїми голосами.  Слухачі з заплаканими очима та чистим серцем дякували співакам після концерту за «розказану історію», адже раніше ніхто не розповідав угорцям про трагедію українців так відверто…

Треба зазначити, що концерти  квартету з великим успіхом відбулися у м. Ніредьгаза (в музичній школі ім. Шандора Вікара). На дійстві був присутній український консул в м. Ніредьгаза Аркадій Гупало. Почути голоси львів’ян  мали нагоду і громади міст Веспрем та Варпалота.

Організатори концертів вдячні за співпрацю місцевим самоврядуванням українців Угорщини міст Сегед (голова - Наталя Шойтош), Ніредьгаза (Юдіт Софілканич), Веспрем (Ірина Закар), Варпалота (Ярослава Сабо), Державному органу самоврядування українців Угорщини (Юрій Кравченко) та всім, хто долучився до цього проекту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати