Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Десять століть української музики

Зірка світової класичної сцени, диригентка Оксана Линів та письменниця і культурна менеджерка Ярина Винницька ініціювали унікальний проєкт «Ковчег Україна: музика»
08 жовтня, 09:50

Він має поєднати традиційну і класичну музику, мультимедійні інсталяції і кінопродакшн, видання артбуку та інтерактивну гру.

Онлайн презентація концерту «Ковчег: найкраще», що включатиме найзнаковіші твори, привітання від учасників, цікаві історії з-за лаштунків, найважливіші інтерв’ю з творцями проєкту відбудеться 24 жовтня. За два місяці, 24 грудня, — анонсовано вже прем’єру концерту «Ковчег: Різдво» [special edition] — пряму трансляцію зі Святвечора, де за одним столом зберуться усі учасники концерту і представлять різдвяні шедеври української музичної спадщини — архаїчні колядки, різдвяні ірмоси, барокові канти і, звісно, «Щедрик» в обробці Леонтовича і Івана Небесного. Живий же концерт відбудеться на Софійській площі у Києві 24 серпня — до 30-річчя Незалежності України, що вмістить десять століть української музики і стане нашою сучасною музичною візитівкою.

Концерт  проходитиме  в рамках цілої однойменної арт-платформи  (засновники — Ярина Винницька і Дмитро Осипов), що має на меті зібрати у віртуальній скрині (на одному веб-ресурсі) все найцінніше, що створили українці за тисячоліття свого існування — від трипільської кераміки до майданівської йолки: шедеври традиційного мистецтва, історичні ноу-хау, найкращі музичні твори, шедеври професійного малярства, наукові відкриття тощо, і популяризувати її через мистецькі видання, концерти, виставки.

Отже, концерт-колаж «Ковчег Україна», що проходитиме за підтримки Українського культурного фонду в Україні, має на меті перезавантажити «музичні архіви» і зробити їх цікавими сучасному слухачеві. Це концерт-хрестоматія, що відкриє українцям і світові непізнану і відому лише вузькому колу спеціалістів колосальну музичну спадщину України: архаїчні колядки і давні духовні наспіви, знаменний розспів Києво-Печерської лаври і шедеври українського бароко, музику класиків — Лисенка, Лятошинського, Барвінського та сучасників — Скорика, Сильвестрова, Станковича. За участі найкращих українських етно-гуртів — «Даха Браха», «Хорея Козацька», «Курбаси», Уляни Горбачевської, Молодіжного симфонічного оркестру України під керівництвом Оксани Линів, чоловічого хору «Дударик», Київського дівочого хору ім. Миколи Лисенка, особливої гості концерту — 85-річної автентичної співачки з Полісся Домініки Чекун, голос якої називають чистою магією, адже видобуває вона отой легендарний «білий звук», схожий на звучання тібетської чаші.

Твори найкращих українських композиторів — від Бортнянського і Веделя до Скорика, Івасюка і Сильвестрова прозвучать у нових аранжуваннях. Уявіть собі улюблені хіти Дахи Брахи з симфонічним оркестром чи мазепинське «Многая Літа» епохи бароко, підсилене  хором і оркестром. А ще втрачені твори Василя Барвінського, які  спробують реконструювати і заграти так, як їх задумував композитор. У цьому допоможуть сучасні композитори — лауреатка Шевченківської премії Богдана Фроляк, Іван Небесний, Данило Перцов, формація NOVA OPERA — Роман Григорів і Ілля Разумейко. У програмі є й академічний твір Володимира Івасюка, адже за словами музичного керівника проєкту, диригентки Оксани Линів, «Україна ще не усвідомила, що втратила не тільки генія естрадної музики, а й великого класичного композитора».

Концерт «Ковчег Україна: музика» — це 37 найкращих творів із української музичної спадщини, один симфонічний оркестр, 2 хори, 18 солістів, 5 режисерів, 9 дизайнерів. Це 30 тон сценічних конструкцій і LED-екран площею 42 кв.м.

У концерті три фінали і епілог — фінал забороненої опери Євгена Станковича «Цвіт папороті» за участі оперних та народних голосів, монументальний трек ДахиБрахи, що синтезує плач-реквієм і обробку української народної пісні «Пливе човен» та бароковий кант «Потоп» («Строй Ковчег»), який стане тим «музичним ковчегом», що об’єднає усіх учасників концерту в одному творі.

Особливий бонус — співпраця Сергія Жадана і ДахиБрахи. Вони зустрілись на палубі «Ковчегу», аби створити його гімн: Сергій написав вірша, а ДахаБраха — музику. І спеціально для концерту виконають разом те, що може стати альтернативним гімном України. Він і стане епілогом концерту.

Режисер-постановник концерту — лауреат Шевченківської премії Андрій Водичев.

Тож,  величезна творча і технічна команда проєкту вважає, що головні його ідеї, реалізовані через сучасні мистецькі форми з використанням новітніх технологій, сприятимуть формуванню нового українського слухача, що вміє цінувати традиційну спадщину і відкритий до музичних експериментів. А це, у свою чергу, формуватиме колективну свідомість нації на основі української культурної ідентичності. Ініціаторка концерту Ярина Винницька мріє «аби цей концерт став нашою «культурною армією» і продемонстрував світові велич української музики», адже планується турне концерту Україною й найпрестижнішими музичними сценами світу.

Бронювати каюти на Ковчезі, себто зареєструватись на концерт можна за посиланням: https://www.facebook.com/events/ 349357139801252/

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати