Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Гоголівська містерія» в Києві

У Російському центрі науки та культури представлено роботи відомого художника Сергія Якутовича і книги класика з приватної колекції протоієрея Анатолія Затовського
15 квітня, 19:23
ТВОРЧІСТЬ І ОСОБИСТІСТЬ МИКОЛИ ВАСИЛЬОВИЧА ГОГОЛЯ ПОСІДАЮТЬ ВАГОМЕ МІСЦЕ В РОБОТАХ СЕРГІЯ ЯКУТОВИЧА / ФОТОРЕПРОДУКЦІЯ РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Виставку присвячено 1150-річчю слов’янської писемності та 1025-річчю Хрещення Русі. На її відкритті керівник Представництва Росспівробітництва Костянтин Воробйов зауважив, що «творчість Миколи Васильовича Гоголя відображає духовне єднання російського і українського народів. Для будь-якого генія, який своїм талантом, своїм переконанням, своїм світосприйняттям вийшов за звичні рамки, національність не така вже й важлива. Ми пишаємося і захоплюємося тим, що в творчості Миколи Васильовича дивним чином поєднуються і любов до України, і любов до Росії».

Творчість і особистість Миколи Васильовича Гоголя посідають вагоме місце в роботах Сергія Якутовича. Нагадаємо, художник проілюстрував такі твори письменника, як «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Миргород» і всі повісті для видавництва «Либідь». Ці видання мали великий резонанс серед прихильників творчості письменника не лише в Україні, а й за кордоном. Крім того, окремим виданням художник випустив ілюстрації до повісті «Тарас Бульба».

— Читати Гоголя, ілюструвати, дивитися на Гоголя — це щастя, тому що Гоголь — нездоланна глиба нашої культури, це людина, яка піднялася і розповіла російською мовою... про Україну на весь світ! І весь світ знає «Тараса Бульбу», «Травневу ніч». Гоголь — це фантастика і абсолютна реальність, — говорить Сергій ЯКУТОВИЧ.

Сергій Георгійович — автор 40 портретів великого письменника. Він працював як художник-постановник фільму «Тарас Бульба» (режисер — Володимир Бортко). До цієї стрічки було створено понад тисячу ескізів декорацій, мізансцен, костюмів, гриму, реквізиту і бутафорії. Крім того, С.Якутович виступив як художник-постановник ще однієї знакової картини — «Гоголь. Втрачений рай» (режисер — Ростислав Плахов-Модестов). Він створив декорації, інсталяції та ескізи для комп’ютерної анімації.

На виставці також представлено близько ста книг (зокрема рідкісні видання) із особистої бібліотеки протоієрея Анатолія Затовського. Ці твори класика отець Анатолій збирає вже понад 20 років. Серед них і Повне зібрання творів М.В. Гоголя в 17 томах, видане благодійним фондом «Богуслав» до 200-річчя письменника. До речі, всі кошти, отримані від власників цього ексклюзивного видання, було направлено на будівництво духовно-просвітницького центру і Будинку для людей похилого віку, що розмістився біля Свято-Макарієвської церкви.

Виставку організовано Представництвом Росспівробітництва в Україні за підтримки Міністерства культури України, Державного агентства просування культури і благодійного фонду «Богуслав». З експозицією можна ознайомитись до 20 квітня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати