Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Iсторія про ціле покоління»

У Херсоні театральний сезон розпочався прем’єрою вистави про Миколу Куліша
10 жовтня, 10:53
ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОРНЯКОВА

У Херсонському театрі імені Миколи Куліша новий 82-й сезон розпочався прем’єрою «Його доля», поставленою за біографією драматурга, чиє ім’я має за назву театр. Представляючи новинку, директор театру Олександр Книга назвав її «культосвітнім» проектом для всіх, хто «не дочитав класиків».

Вистава триває майже годину, але за цей час перед глядачами розкривається особиста доля Миколи Куліша на тлі переломних подій першої половини ХХ ст.: жовтневий переворот, руйнівна діяльність більшовиків у сфері культури, репресії проти українських митців, голод 1921 — 1923 років.

Поставила «Його долю» Влада Бєлозоренко, котра нині проживає і працює в Києві. За словами режисерки, вона охоче відгукнулась на пропозицію працювати зі знайомими їй акторами.

— Виставу ми готували до 125-річчя народження Миколи Куліша. Не міг театр, який носить ім’я видатного драматурга, оминути цю дату. Я рада, що саме мені довелося втілити цю ідею в життя. Бо історія ця — не тільки про Миколу Куліша, вона — про ціле покоління митців, які стали «героями» трагічної історії жовтневої революції, — коментує «Дню» Влада БЄЛОЗОРЕНКО. — Особисто для мене це тема фантастичної нелюдськості. Вона бентежить і сьогодні, вона буде актуальною завтра, бо, як каже Куліш: «Не кажіть своєму часу «Браво!» — він не вартий того, щоб його повторювали». І також для мене важить те, що ця вистава з’явилася саме через 100 років після початку революції. Як нагадування, що це дата скорботи, жалю, болю для багатьох народів. А в Росії, наприклад, це свято, і там організовують офіційні святкування з цього приводу. Їх — шкода...»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати