Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Коляда та й плєс... ізпрежди віка»

Так називається феєрична притча про те, що є основою життя на землі, про те, що єднає людей у народ і дає світлу Різдвяну надію
10 січня, 14:31

17 січня до Києва завітає знаменитий Івано-Франківський національний театр імені Івана Франка  з виставою «Коляда та й плєс... ізпрежди віка» - це проєкт  відомого режисера Ростислава Держипільського.  Гастролі відбудуться на сцені Національного театру ім. І. Франка.

Нагадаємо, ця притча з'явилася в афіші франківських митців у 2019 році. І за цей час стала  репертуарним хітом. У Франківську, як і у Львові, квитки на  «Коляду…» розлітаються миттєво. Глядачів приваблює магічна сценічна містерія, що поєднує святкові різдвяні сюжети не тільки Гуцульщини, а й інших регіонів великої України – адже західні франківці зібрали і сплели у єдине мереживо різдвяні набутки з усієї нашої великої України та навіть автентичний бурсацький вертеп.

Готуючи постановку, Р. Держипільський звертався до різних джерел, вивчав розвідки науковців-істориків про особливості святкування різдвяних свят в різних куточках України. Тому і жанр «Коляди…» режисер визначив, як «різдвяні набутки». Сюжетоутворюючою фігурою яскравого сценічного дійства  у виставі  є постать Віщуна (цю роль грає Олексій Гнатковський), що покликаний «повернути» на сцену барвисті різдвяні сюжети  нашого  українського минулого.

У виставі також задіяне рясне сузір'я популярних акторів-франківців із Західної України: Роман Луцький, Надія Левченко, Галина Баранкевич, Іван Бліндар, Олег Шульга, Євгеній Холодняк, Олексій Лейбюк, Олег Панас, Інна Бевза...

На сцені артисти відроджують  традиції коляди, які були 150 років тому! В основі інсценізації покладені епохальні праці Володимира Шухевича “Гуцульщина”, Станіслава Вінценза “На високій полонині”, а також новела Василя Стефаника “Побожна” та віднайдене в архівних матеріалах музично-драматичне дійство XVIII  століття – вертеп.

-Разом з моїми однодумцями з Франківського драмтеатру ми переконані, що місія  українського театру не тільки у тому, щоб "розважати» або" актуалізувати" (гострі суспільно-політичні теми) на сцені, - розповів «Дню» Ростислав ДЕРЖИПІЛЬСЬКИЙ, режисер і керманич Франківського драмтеатру напередодні гастролей у Києві. -  Український театр має і особливу велику місію - повертати сучасного глядача до витоків духовності українського народу, до незамулених джерел національних традицій,  сакральних набутків. У контексті таких поглядів наш театр і створює такі постановки, як "Коляда та й плєс…», «Гуцульське весілє», що, крім важливих сценічних художніх надзавдань, передбачають також важливий аспект культурного місіонерства та  просвітництва. Український національний театр не може повнокровно існувати без усвідомлення своїх сакральних джерел,  без повернення до витоків культури та духовності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати