Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Культура

11 березня, 00:00

Нові пригоди Лари Крофт

Компанія GK Films займеться перезапуском франшизи «Лара Крофт: Розкрадачка усипальниць», повідомляється в офіційному прес-релізі, який наводить видання Deadline. Відомо, що продюсерами нового проекту виступлять Тім Хедінгтон і Грем Кінг. Останній відомий завдяки роботі над такими фільмами, як «Відступники» і «Банди Нью-Йорка». Кінг заявив, що дуже радий новому проекту і планує «продовжити феномен «Розкрадачки усипальниць». Вихід стрічки запланований на 2013 рік. Хто виконуватиме головну роль, невідомо. Деталі сюжету нового фільму також не розголошуються. Lenta.ru нагадує: перший фільм «Лара Крофт: Розкрадачка усипальниць» вийшов на екрани 2001 року. За сюжетом Лара Крофт у виконанні Анджеліни Джолі бере участь у пошуках таємничого талісмана, який один раз на п’ять тисяч років дає своєму власникові владу над часом. У світовому прокаті картина заробила понад 274 мільйони доларів при бюджеті в 115 мільйонів. Через два роки, 2003-го, вийшла друга частина, яка при бюджеті в 95 мільйонів заробила 156 мільйонів доларів. Компанія GK Films тісно співробітничає з Анджеліною Джолі. Так, наприклад, вона займається виробництвом режисерського дебюту Джолі, присвяченого війні в Боснії 1992—1995 років. Продюсером стрічки також виступає Грем Кінг.

У Римі відбулася масштабна виставка ван Гога

У столиці Італії було представлено публіці творчість всесвітньо відомого живописця-імпресіоніста Вінсента ван Гога. Ажіотаж викликав той факт, що в Римі не демонструвалися картини художника вже понад два десятиліття. Експозиція — майже сотня полотен із колекцій різних країн світу — проходила в одному з Капітолійських музеїв Риму Complesso del Vittoriano. Виставка називалася «Ван Гог: вічне село — сучасне місто». Художник, який прославився як авто- і портретист, а також як пейзажист з дуже своєрідною манерою, малював і численні сільські та міські пейзажі. Як стверджують біографи живописця, ван Гог любив природу й сільських жителів за незмінність, але поважав і урбанізацію, яка сприяла сприйняттю його новацій у мистецтві.

Така цікава ідея організаторів вернісажу прослідкувати, як позначилося на мистецтві художника його ставлення до міста й села, на жаль, виявилася безпідставною. Глядач, блукаючи численними залами з вангоговськими шедеврами, не помітив деформації стилю живописця в залежності від того, міський чи сільський пейзаж намалював майстер. Відмінності в техніці ван Гога швидше простежуються з його віком (експозиція охоплює майже всі періоди життя художника). Мова, звичайно ж, не лише про хвороби останніх років: завдяки широкій географії експозиції (Німеччина—Голландія—Франція) можна було побачити, як змінюються кольори, мазки і, перш за все, неспішність у роботі художника залежно від ставлення до тієї чи іншої зображеної місцевості. Наприклад, прихильність ван Гога до півдня Франції...

Авторам експозиції вдалося з максимальною точністю відтворити контекст, у якому працював художник. Для цього в залах демонструвалися картини колег Ван Гога та інші предмети, безпосередньо не пов’язані з майстром. Починалася виставка з книг, якими живописець захоплювався в юності, графіка супроводжувалася улюбленими малюнками, творчі знайомства ілюструвалися оригіналами Гогена, Піссарро, Сьора... Організатори інколи йшли й на відверте загравання з глядачами, розміщуючи полотна колег художника не окремо, а поряд зі схожими роботами ван Гога (немов запитуючи: чи помітять вони таку підміну?). І це все для того, щоб продемонструвати, в якому художньому світі жив пейзажист, як він вписувався в контекст, а найчастіше — випадав із нього. Адже саме завдяки цьому інтерес до картин ван Гога не згасає до цього дня. А Римська експозиція (з багатогодинними чергами в перші дні й багатотисячним результатом відвідувачів) — найяскравіший тому приклад. Віктор СОБІЯНСЬКИЙ, Київ—Рим.

Язик привів Галкіна до Києва

14 березня відомий московський пародист запросить глядачів на сольний концерт, який відбудеться в Національному Палаці «Україна». Цього разу Максим Галкін назвав свій вечір «Головне, щоб кульку не розірвало». Ця програма складається з нових пародій на Олександра Рибака, Таїсію Повалій, Микиту Джигурду, Анастасію Приходько, В’ячеслава Зайцева, Олександра Лукашенка, Миколу Баскова та багатьох інших артистів. Організатори гастролей обіцяють публіці, що шоумен не лише розсмішить і потішить глядачів, але також кожен, хто прийде на концерт, отримає заряд бадьорості та хорошого настрою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати