Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Культура

28 січня, 00:00

У Києві знімають «Білу гвардію» за Булгаковим

Як повідомляють «Подробиці-ТВ», фільм за романом Булгакова «Біла гвардія» знімають у Києві. Щоправда, за екранізацію твору відомого киянина взялися не українські кінематографісти, а російські. На майданчику творці стрічки зібрали перший ешелон російського кінематографу. Костянтин Хабенський і Михайло Пореченков грають булгаковських героїв на театральній сцені, а тепер втілюють їх і в кіно. Стрічка не політична. Усі гострі кути, що стосуються української визвольної боротьби XX століття, режисер фільму згладжувати не буде. Каже — знімає відповідно до оригіналу. Глядачеві «Білу гвардію» обіцяють показати вже восени.

Ізраїль і Палестина не поділили лауреата

Букеровський лауреат, автор «Спокути» Ієн Мак’юен через присудження йому ізраїльської літературної премії піддався тискові пропалестинських літераторів. Британський письменник, автор екранізованого в Голівуді роману «Спокута» Іен Мак’юен відповів своїм пропалестинським колегам, які звинуватили його в тому, що він погодився прийняти «корумповану та цинічну» Єрусалимську премію з літератури, про присудження якої йому стало відомо 18 січня. Він сказав, що має право брати участь у діалозі з ізраїльтянами, попри політичні суперечності на Близькому Сході. Окрім цього, лауреат має намір відвідати Єрусалимський книжковий ярмарок, де 20 лютого пройде церемонія вручення нагороди, повідомивши, що виступає і проти незаконних ізраїльських поселень, і проти терористів із ХАМАСу. «Мої опоненти і я не знайшли компромісу, як слід робити. Я виступаю за діалог, зустрічі й пошук шляхів, за допомогою чого література — особливо белетристика — може здолати політичний розбрат. Мистецтво спроможне зробити більше, аніж політика», — написав він у відкритому листі. Як приклад такого підходу Мак’юен згадав ізраїльського піаніста і диригента Даніеля Баренбойма, який організував у Іспанії оркестр «Західно-Східний диван», у якому разом грають єврейські та арабські музиканти. Ігор Карєв, www.gazeta.ru.

Білл Клінтон може стати телеведучим на Fox News

Колишній президент США Білл Клінтон розглядає пропозицію стати телеведучим, заявив голова телеканалу Fox News Роджер Ейлс. «Єдина проблема з Клінтоном, він буде не таким хорошим ведучим, яким це може здатися на перший погляд. Він ніколи не замовкає. Я попросив його зробити спеціальне телешоу, присвячене якійсь певній проблемі в нашому суспільстві. Він усе ще міркує над моєю пропозицією», — сказав Ейлс в інтерв’ю американському журналу Esquire. Fox News, як вважається, симпатизує республіканцям. Клінтон кілька років тому розкритикував ведучого цієї телекомпанії просто під час інтерв’ю, заявивши, що метою бесіди, на яку його запросили, було бажання Fox News обчорнити його. «Газета.Ru»

«Вечори французького кіно» пройдуть у восьми містах України

У київському кінотеатрі «Україна» відкрився шостий щорічний фестиваль «Вечори французького кіно», який подарує українському глядачеві можливість побачити новітні фільми Франції. Після Києва проект відвідає Харків, Львів, Донецьк, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Одесу і Севастополь. Як повідомляє news.liga.net із посиланням на «Арт-хаус Трафік», протягом фестивального тижня кожен вечір демонструватимуться кращі картини нового сезону за участю зірок французького кіно. Фільмом-відкриттям став новий фільм Аббаса Кіаростамі «Завірена копія», головну роль в якому зіграла Жюльєт Бінош. Також в програмі фестивалю: треш-хоррор-комедія Квентіна Дюп’є «Гума» — оммаж B-movie сімдесятих і класика Віма Вендерса від головного послідовника патафізичної лінії кінокомедії у французькому кіно; фільм наймолодшого представника французької «нової хвилі» Франсуа Озона «Притулок», в якому знаменитий фільммейкер переглядає своє негативне ставлення до родинних цінностей; стрічка «Моя дівчинка не хоче» від головного романтика Франції Крістофа Оноре («Паризька історія», «Всі пісні лише про кохання») і фантастична драма «Останній романтик планети Земля» з Матьє Амальриком у головній ролі.

Оголошено номінантів на премію «Оскар» за 2010 рік

Американська кіноакадемія оголосила претендентів на премію «Оскар» за 2010 рік. За кількістю номінацій лідирує фільм «Король говорить» — він може отримати 12 нагород. Фільм братів Коен «Залізна хватка» на другому місці з номінаціями в десяти категоріях.

На премію в категорії «Найкращий фільм» номіновані «Початок», «Боєць», «Чорний лебідь», «Діти в порядку», «Король говорить», «127 годин», «Соціальна мережа», «Історія іграшок-3», «Залізна хватка» і «Зимові кістки».

Найкращим актором можуть стати Хав’єр Бардем («Б’ютіфул»), Джеф Бріджес («Залізна хватка»), Джесі Айзенберг («Соціальна мережа»), Колін Ферт («Король говорить») і Джеймс Франко («127 годин»).

Найкращою актрисою — Аннет Бенінг («Діти в порядку»), Ніколь Кідман («Кроляча нора»), Дженніфер Лоуренс («Зимові кістки»), Наталі Портман («Чорний лебідь») і Мішель Вільямс («Блакитний Валентін»).

У категорії «Кращий іноземний фільм» номінуються мексиканський «Б’ютіфул» Алехандро Іньярріту, грецький «Ікло» Гіоргоса Латімоса, датський «Помста» Сюзанн Бір, канадський «Пожежі» Дені Вільньова, алжирський «Поза законом» Рашида Бушареба.

Приз за кращий повнометражний анімаційний фільм можуть отримати «Як приручити дракона», «Історія іграшок-3» та «Ілюзіоніст».

У номінації «Кращий актор другого плану» представлені Крістіан Бейл («Боєць»), Джон Хоукс («Зимові кістки»), Джеремі Реннер («Місто злодіїв»), Марк Руффало («Діти в порядку»), Джеффрі Раш («Король говорить»).

У номінації «Краща актриса другого плану» представлені Еммі Адамс («Боєць»), Хелена Бонем Картер («Король говорить»), Мелісса Лео («Боєць»), Хейлі Стейнфілд («Залізна хватка»), Джекі Вівер («Царство звірів»).

Найкращим режисером може стати Дарен Аронофськи («Чорний лебідь»), Девід Рассел («Боєць»), Том Хупер («Король говорить»), Девід Фінчер («Соціальна мережа»), брати Коени («Залізна хватка»).

Переможці премії будуть оголошені на церемонії в Лос-Анджелесі 27 лютого 2011 року. «Газета.Ру» із посиланням на Associated Press.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати