Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / КУЛЬТУРА

01 червня, 00:00

Казки від Новодворської

Художниця навчалася в Одесі, нині займається дизайном і викладанням. Однак живопис молодої художниці — явище цілком самодостатнє та напрочуд суцільне. Нині її роботи експонуються в Парламентській бібліотеці.

Усім картинам Таміли Новодворської, незалежно від жанру, притаманні святкова піднесеність і водночас таємнича казковість. Тому мало не найхарактерніше — суто казкові витвори, де традиційні чарівні історії («Русалки») або складні зашифровані алегорії в манері Гофмана («Три надії») виявляються однаково прикрашеними гідною подиву фантазією. Але подібне перетворення відбувається й із пейзажем — куток лісу неодмінно перетворюється на заповідне місце, де от-от почнуть розгортатися страшні, але захоплюючі події («Кладочка»). Навіть знайома квартира стає майже палацовою залою, а вікно розчиняється у величезний світ, сповнений надій і спогадів («Дитинство»), і все це неодмінно супроводжують величезні букети квітів. Утім, квіти загалом — улюблені «герої» Таміли Новодворської, за прихованим життям яких вона спостерігає з хвилюванням й інтересом («Після дощу»), тоді як фрукти становляться мотивом для живописного експерименту («Яблука»). Оксана ЛАМОНОВА, спеціально для «Дня».

Дні ліванської культури

У нашій столиці відкрився Ліванський культурно-інформаційний центр. Його директор, член Спілки кінематографів України Маан Хамед, наголосив, що метою існування центру є «зближення наших народів через обмін культурною інформацією». Центр створений з ініціативи колишнього почесного консула Лівана Маруна Мерхежа на кошти ліванських бізнесменів, які проживають і працюють в Україні, повідомляє Інтерфакс-Україна. Центр планує зняти фільм про Україну, організувати візити відомих артистів класичного східного танцю, композиторів і музикантів, а також провести кілька виставок відомих ліванських художників. Першим заходом центру стануть «Дні ліванського кіно», що відбудуться в Будинку кіно з 2 по 4 червня. Глядачі зможуть познайомитися з Ліваном, його природою та стародавніми містами, культурними центрами, місцевими ремеслами завдяки музично-документальному фільму Андре Симона «Ласкаво просимо». У рамках кінопрограми художні фільми: Зіята Еддувейрі «Західний Бейрут», Багіжа Хажіжа «Вогненний пояс», Хані Тамба «Бейрут після гоління» й інші стрічки.

Сокуров — «Почесний леопард»

Відомий російський режисер Олександр Сокуров на 59-му Міжнародному кінофестивалі в швейцарському Локарно отримав «Почесного леопарда» — нагороду за особливі заслуги в розвитку кіно. За повідомленням організаторів кінофестивалю, що відбудеться з 2 по 12 серпня, кінофорум завжди дорожив своїми зв’язками з цим самобутнім режисером. Саме в Локарно в 1987 році Сокуров отримав гран- прі журі — «Бронзового леопарда» — за свій перший ігровий фільм «Самотній голос людини», знятий ще в 1978 році. Через десять років кінорежисер був удостоєний у Локарно спеціального призу за документальний фільм «Духовні голоси» (1995 рік). Окрім того, в 1990 році Сокуров входив до складу журі кінофестивалю. Цього року в Локарно відбудеться світова прем’єра нового документального фільму Сокурова «Елегія життя», присвячений Мстиславу Ростроповичу та Галині Вишневській. Як повідомляє РІА «Новости», організатори фестивалю чекають, що Сокуров особисто приїде до Локарно.

10 мільйонів доларів за китайську вазу

На аукціоні Christie’s, що відбувається в Гонконгу, американський мільярдер Стівен Вінн придбав китайську вазу часів раннього періоду династії Мін (1368—1398) за 78,5 мільйонів гонконгських доларів (близько 10,1 мільйона доларів США), передає Bloomberg.com. Журналісти зазначають, що йдеться про першу подібну вазу, яка з’явилася на аукціоні за останні 15 років, і в ході торгів було досягнуто рекордної для ваз цього періоду ціни. Новий власник вази визнає, повідомляє lenta.ru, що йдеться про дорогу покупку, але зазначає, що як витвір мистецтва вона безцінна. За даними People’s Daily Online, Вінн завив, що безвідплатно передасть вазу музею в Макао. «Я хочу подарувати її народу КНР, — передає газета його слова, — хочу подарувати її музею в Макао, щоб жителі Макао та всі відвідувачі музею змогли намилуватися цим витвором мистецтва». Тим часом, як зазначає Bloomberg, представник Вінна в Макао, не змогла підтвердити цих відомостей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати