Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Культура

09 грудня, 00:00

Тріумфатори

У Москві оголосили лауреатів російської незалежної премії заохочення вищих досягнень літератури та мистецтва «Тріумф». Цього року нагородами відзначені: театральний режисер, керівник «Ленкому» Марк Захаров, піаніст і диригент Михайло Плетньов, кінорежисер Петро Тодоровський, художник Олег Целков і поет Олег Чухонцев.

Традиційно, крім основних нагород, уже кілька років поспіль вручається ще одна премія — молодим акторам, музикантам, танцівникам, режисерам. Усього їх 20 осіб, повідомляє РІА «Новости».

Премію «Тріумф» встановив Фонд «Тріумф» у 1992 році, і за 14 років свого існування вона стала одним із яскравих явищ вітчизняної культури. До журі, яке цього року очолив Володимир Співаков, увійшли такі відомі діячі культури, як письменник Василь Аксенов, поет Андрій Вознесенський, актори Алла Демидова, Олег Меньшиков, Інна Чурикова, керівник Московського художнього театру Олег Табаков, письменник і сатирик Михайло Жванецький та інші. Грошова премія для основних лауреатів становить 50 тисяч доларів кожному з лауреатів, молоді лауреати отримують премії по 2,5 тисячі доларів.

Пам’яті Леннона

Любителі музики в усьому світу відзначають 25-ту річницю від дня смерті колишнього «бітла» Джона Леннона. Співака вбили у його манхеттенській квартирі 8 грудня 1980 року. Його вбивця — Марк Чепмен, який за кілька годин до цього попросив у зірки автограф, відбуває довічне ув’язнення у тюрмі Нью-Йорка. В одному з недавно опублікованих інтерв’ю Чепмен розповів, що почувався «зобов’язаним» убити Леннона. «Це було, як поїзд, як поїзд, що втратив управління, я не міг зупинитися», — сказав він в інтерв’ю, що було записане понад десять років тому.

У всьому світі — в Лондоні, Ліверпулі, Парижі, Нью-Йорку й інші містах — відбуваються безліч концертів й інших заходів пам’яті Леннона. У музичних магазинах мережі Virgin Megastore в Лондоні хвилиною мовчання вшанували легендарного співака, зазначає BBC.

Таємниця смерті Бетховена

Американські вчені, дослідивши волосся та фрагменти черепа Людвіга ван Бетховена, дійшли висновку, що великий німецький композитор, можливо, помер від тривалого отруєння свинцем.

Фахівці Аргонської національної лабораторії (штат Іллінойс), які вивчали передані бізнесменом Полем Кауфманом кістки черепа композитора з допомогою найпотужнішого рентгенівського апарату, заявили, що в них такий самий високий вміст свинцю, що й у локоні волосся Бетховена. Фрагменти кісток черепа Бетховена, досліджені вченими, належали прапрадіду бізнесмена Пола Кауфмана, який жив у XIX столітті в Європі. Ці кістки в сім’ї передавали від покоління до покоління. Два великі й 11 маленьких фрагментів черепа потрапили до Пола Кауфмана в 1990 році. Як вважають експерти, фрагменти кісток опинилися в предка Пола Кауфмана, австрійського лікаря Ромео Селігманна в 1863 році. Тоді була здійснена ексгумація тіла Людвіга ван Бетховена, і медик брав участь у розкритті. Під час роботи з черепом композитора кілька фрагментів кісток відвалилися, і лікар їх забрав. Спершу вони опинилися у Франції, а потім у США.

Аналіз ДНК підтвердив, що і волосся, і фрагменти черепа належали саме німецькому композитору, повідомляє AFP. Вчені припускають, що Бетховен помер від високої концентрації свинцю в організмі — вміст цього металу перевищував норму в 100 разів. Композитор помер у віці 56 років у 1827 році — наприкінці життя він страждав одразу від кількох важких хвороб і прогресуючої глухоти.

Як свідчать факти біографії Бетховена, приблизно з 20 років його почали мучити черевні болі, які з віком ставали дедалі важчими. Опис ознак погіршення здоров’я Бетховена та результатів розкриття його трупа схожі на отруєння свинцем, кажуть сучасні вчені. Як стверджують токсикологи, тривале та регулярне отруєння могло проявлятися в поганому травленні, хронічних черевних болях, дратівливості та депресії. За однією з версій, потрапляння доз свинцю в організм композитора, можливо, стало і причиною глухоти, що уразила композитора. Як саме свинець опинився в організмі Бетховена — невідомо. За однією з версій, у той час лікарі використовували важкі метали для лікування пацієнтів. За іншою версією, свинець міг потрапити в організм Бетховена з водою, оскільки з цього металу тоді робили труби для подачі питної води. Є також припущення, що Бетховен любив пити вино з кубка, зробленого з матеріалу, в складі якого був свинець.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати