Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Львів: нова територія мистецького дискурсу

Художники однієї з найважливіших європейських «точок перетину»
28 травня, 00:00

За ініціативи Благодійного фонду Гері Боумена у львівському Британському клубі, що на вул. Наливайка, 18, відкрилася виставка, де представлена творчість шести митців, котрі представляють покоління відомих, успішних, оригінальних за думкою і способом вислову особистостей, чия творчість забезпечує місту Лева європейську славу. Як розповіли «Дню» організатори виставки, саме такою експозицією, що складається з творів успішних особистостей, фонд декларує свої наміри створити у Львові галерею, яка сприятиме налагодженню контактів між українською та британською культурами.

Як зазначила на відкритті виставки історик мистецтва Наталя Космолінська, статус Львова як одного з найжвавіших європейських «точок перетину» створив феномен західноукраїнської мистецької школи, яка органічно поєднує філософські концепції та естетичні досвіди Східної та Західної Європи. І виставка визначає основні вісі мистецьких координат Львова.

Зокрема, живопис Володимира БОГУСЛАВСЬКОГО генерує категорії вічних цінностей. На його полотнах — світ без людей, без агресивної ініціативи homo sapiens ніби застиг у нірвані первісної гармонії існування. Зрештою, і сам Богуславський говорить про себе, як про художника, котрий має велике щастя малювати те, що хоче: «Я ні від кого не залежу, й тому мені справді добре».

Щодо графіка, живописця та скульптора Романа РОМАНИШИНА, то, зазначають мистецтвознавці, його авторська мова сформувалась як синтез традиції (європейської, національної, регіональної) та сучасних інтернаціональних культурних кодів. Митець володіє всіма графічними техніками, є одним із найвідоміших графіків Європи, котрі володіють технікою кольорового офорта. А особливу славу як графіка Романишин здобув завдяки віртуозному володінню технікою кольорового офорта, друкованого в три дошки.

Мисткиня Анна АТОЯН працює у складній техніці гарячого батика. «Це лагідний, але іронічний погляд на життя, — коментує Н. Космолінська. — Трохи ретро, але абсолютно реальні роботи. Хтозна — живопис чи графіка, сміх чи сльози...»

Багатошарова графіка Олега ДЕНИСЕНКА занурює у лабіринти містично-символічного спадку готично-ренесансної Європи — його старанно складені з уламків стародавніх знань «кросворди» відтворюють атмосферу магії стародавнього манускрипту, пропонуючи мандрівку в стилі «фентезі». Часом про Денисенка говорять, що символічність його творчості зашкалює, але чи так уже погано загубитися у підзмістах мистця — наче між рядками поезій Райнера Рільке, Гійома Аполлінера чи Ципріана Норвіда?..

Олена КАМЕНЕЦЬКА-ОСТАПЧУК дотримується традиційної манери живопису. Її твори невимушено вступають у контакт з глядачем і створюють атмосферу душевного комфорту, що в наш час вкрай необхідно.

Шоста учасниця виставки — Олена ТУРЯНСЬКА — здобула собі ім’я як творець витинанок, талановитий експериментатор, причому не лише з папером. А ще мисткиня відома як ініціатор та учасник багатьох цікавих заходів, що отримали неабиякий розголос не тільки в Україні, а й за кордоном.

Виставку, що розгорнута на вул. Наливайка, 18, можна оглянути впродовж місяця.

ДОВІДКА «Дня»

Засновник благодійного фонду свого імені Гері Боумен — етнічний українець. Народився і до 2005 року жив у Великій Британії. Володар звання «Галицький Лицар«-2006 у номінації «Меценат року». Всі п’ять років перебування в Україні займається благодійною діяльністю. Зокрема, виступив спонсором у організації благодійного концерту Хору імені Верьовки на користь навчально-реабілітаційного центру «Джерело», про що «День» повідомляв на своїх шпальтах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати