Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нова постановка на експериментальній сцені

Заньківчани представляють вже третю прем’єру від початку сезону 2023/2024
19 жовтня, 09:59
Львівський національний український драматичний театр імені Марії Заньковецької

Найближчими днями, 21 і 22 жовтня, у Львівському національному українському драматичному театрі імені Марії Заньковецької відкриють нову експериментальну сцену «Стрих». Звісно ж, прем’єрною постановкою –

це буде вистава-свідчення «Доця» за книжкою Тамари Горіха Зерня про початок російської окупації Донбасу у 2014 році. Режисер – Ігор Білиць.

Вікове обмеження для глядачів – «16+».

Втілювачі проєкту нагадують, що письменниця, перекладачка та волонтерка Тамара Горіха Зерня (Тамара Дуда) 2022 року нагороджена за роман «Доця»  Національною премію Тараса Шевченка. І додають, що авторка планує відвідати прем’єрний показ вистави «Доця» у заньківчан.

Фото надан5

Прем'єра вистави-свідчення «Доця» за книжкою Тамари Горіха Зерня про початок російської окупації Донбасу у 2014 році (режисер – Ігор Білиць) – найближчими вихідними, 21 і 22 жовтня

 

«Вистава за романом «Доця» у режисурі Ігоря Білиця – неочікувано музична, драйвово-рокова, де самі актори – музиканти, а усі ми – свідки подій, про які хочеться кричати», – анонсують прем’єру у театрі.

«Мені важливо звертатися до сучасної української літератури, яка найбільше відображає наш час і є для нас колективним «сеансом терапії», – наголошує Ігор Білиць. – Адже безпосередній контакт у театрі відбувається між людиною та людиною – тож можна спільно рефлексувати, зрозуміти ті чи інші причини і наслідки, зануритися в роздуми щодо окупації, боротьби, українства на сході України».

На сайті театру вистава описана так: «Роман Тамари Горіха Зерня трепетно та сильно передає момент початку великої війни.
Оповідь у виставі ведеться від імені героїні-нараторки, яку велінням авторки ми називаємо Доця. Хоча раннє дитинство Доці пройшло в Донецьку, виросла вона та сформувалася як особистість на Рівненщині. По закінченню школи приїздить до Донецька  і залишається тут наполовину чужою, бачить реалії Донбасу дещо відсторонено через свою начебто нетутешність.

З початком російського вторгнення 2014 року місто в заціпенінні. Російські війська бажають стерти у ньому всі прояви українського патріотизму. Проте залишаються ті, що ведуть боротьбу і надалі, щодня ризикуючи життям. Доця не обирала собі долю бути героїнею роману – за інших обставин могла б стати мисткинею, підприємницею, створити сім’ю. Але дії окупантів не дали можливості жодній людині у цьому місті бути стороннім спостерігачем.

Її мова – опозиційна, небажання жити в імперії зла – вроджене та органічне. І «вірусне» – друзі також не вагаючись підтримують українську сторону, згадуючи мову своїх прабабусь. Вона – Доця, бо там, на тимчасово відірваній українській землі, є її діти – вірні, хоробрі, справжні. Ми на них чекаємо, ми за них воюємо».

Втілювати образ головної героїні будуть заслужена артистка України Олександра Люта та Соломія Кирилова.  У виставі також грають (у двох складах) Дмитро Каршневич,  Данило Хромов, Андрій Войтюк, Олександра Бонковська,  Наталія Лань, Альбіна  Сотнікова, Назарій Московець, Костянтин Ткаченко, Мирослава Солук, Юлія Коржук, Валентина Щербань, Валентина Мацялко та ін.

Музичне оформлення «Доці» – Олега Мишловського.

У команді постановників також сценограф Юлія Заулична, хореограф Денис Григорук, художник світла Руслан Березовий, помічники режисера Тетяна Когут та Костянтин Шелест, дизайнер афіші та програмки Марія Білінська.

Заньківчани присвячують цю виставу світлої пам’яті Майї Гарбузюк – професора, доктора мистецтвознавства, в.о. декану факультету культури і мистецтв Львівського національного університету  імені Івана Франка, яка багато років була творчою партнеркою та гарною приятелькою Театру Марії Заньковецької і, на превеликий жаль, 14 серпня 2023 року відійшла у Засвіти. 

Щодо, власне, нової, третьої, сцени у заньківчан, то керівництво Театру Марії Заньковецької вважає, що її відкриття «дасть старт новому напрямку неформатних постановок!».

Ну, як мовиться, поживемо-побачимо.

Довідково:

Сцена «Стрих» розміщена у мансардному приміщенні над головним входом та фойє театру.

«Тут колись була студія для навчання молоді, – розповідають у театрі. – Але вже тривалий час приміщення не використовували за призначенням, для репетицій та показів, позаяк воно було для цього непридатним». 

«Театр імені Марії Заньковецької –  класичний сценічний простір, але нам потрібна була якась альтернатива. І мені дуже хотілось мати майданчик, де можна було б показувати, в першу чергу, сучасну українську прозу і драматургію. Так  і з’явився «Стрих»!», – зазначає в.о. генерального директора – художнього керівника театру Максим Голенко. І додає, що в найближчих планах – не одна вистава за сучасною українською прозою, а трилогія, бо після вистави  «Доця» за романом Тамари Горіха Зерня заплановані постановки «Я, «Побєда» і Берлін» Кузьми Скрябіна і «Депеш Мод» Сергія Жадана».

Доречно нагадати, що в.о. керівника театру, режисера Максима Голенка (Київ, «Дикий театр» – Одеса, Музично-драматичий театр імені Василя Василька), з яким Міністерство культури та інформаційної політики України уклало контракт на рік, заньківчани отримали наприкінці минулого сезону. Максим Георгійович Голенко приступив до виконання обов’язків на початку червня 2023-го, замінивши на посаді директора Театру імені Марії Заньковецької Андрія Олександровича Мацяка, котрий очолював установу 27 років (з 1996-го).

У планах Голенка  – 15 прем'єр за сезон 2023/2024.

Вистава «Доця» – вже третя нова постановка.

Перша – «Земля» Ольги Кобилянської (Велика сцена) у постановці запрошеного режисера з Київського театру імені Івана Франка Давида Петросяна. Глядачу «Землю» представили 23 вересня. 

Друга нова постановка  – маленькі комедії про любов та минуле «Життя прекрасне» за твором Фредеріка Строппеля. Режисер – В'ячеслав Жуков (Камерна сцена, 3 жовтня).

Ну і от чекаємо на третю, «Доцю», – на «Стриху» й от-от, 21 і 22 жовтня.

Тетяна Козирєва, Львів

Фото Руслана Литвина та зі сайту Театру імені Марії Заньковецької

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати