Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Паротяги, музика та комедія без усмішки

14 травня, 10:22
БАСТЕР КІТОН — АМЕРИКАНСЬКИЙ КОМЕДІЙНИЙ АКТОР І РЕЖИСЕР, ОДИН ІЗ НАЙВІДОМІШИХ КОМІКІВ НІМОГО КІНО, ТВОРЕЦЬ ЛЕГЕНДАРНИХ ФІЛЬМІВ «ШЕРЛОК-МОЛОДШИЙ», «НАВІГАТОР» І «ГЕНЕРАЛ» / ФОТО З САЙТА SILENTLONDON.CO.UK

Сьогодні за підтримки Посольства США в Україні в столичному кінотеатрі «Київ» відбудеться унікальний кіноконцерт: «Alloy Orchestra і кінематографічний геній Бастера Кітона», де буде представлено німий фільм 1926 року «Генерал».

Джозеф Френк Кітон — сценічне ім’я Бастер Кітон (англ. Buster Keaton, 4 жовтня 1895 — 1 лютого 1966) — американський комедійний актор і режисер, один з найвідоміших коміків німого кіно, творець легендарних фільмів «Шерлок-молодший», «Навігатор» і «Генерал». Американським тижневиком «Entertainment Weekly» Кітона визнано сьомим за значимістю режисером усіх часів. Впливовий кінокритик Роджер Еберт писав про Кітона: «У період з 1920 до 1929 року він працював без перерви над цілою серією фільмів, які зробили його, мабуть, найвідомішим актором-режисером у історії кіно».

Бастер вийшов на сцену вже в три роки, з батьками у складі комічного родинного шоу «Три Кітони» (його батько, до речі, свого часу виступав разом з великим фокусником Гарі Гудіні). Талант хлопчика був очевидний. Публіка вибухала реготом, коли на сцені за спиною Кітона-старшого з’являвся його маленький двійник у такій самій перуці й одязі й майстерно копіював усі його жести. Через два роки батько поставив новий номер. Батьки Бастера зображали родинну сварку, кидаючи один в одного різними предметами, й зрештою починали кидатися власним сином. Щоразу, коли хлопчик з грюкотом падав на сцену, він вставав, обтрушувався й без тіні усмішки вибачався перед глядачами: «Вибачте, я впав!» Публіка помирала від сміху. Батько заборонив усміхатися на сцені, зауваживши, що глядачі регочуть голосніше, коли маленький артист творить смішні штучки, зберігаючи серйозний вираз обличчя. Цей прийом Кітон пізніше переніс на екран, унаслідок чого одним з прізвиськ стало Людина з кам’яним обличчям, або Комік без усмішки. Його здатність розігрувати на екрані найбезглуздіші й найабсурдніші ситуації, зберігаючи при цьому абсолютно незворушний вираз обличчя, багаторазово підсилювала комічний ефект.

«Генерал» — знаменита кінокомедія про паротягову гонку — вершина майстерності Бастера Кітона. Сам він називав «Генерала» своєю найкращою роботою. Сюжет базується на Великих паротяговій гонці, що сталася 1862 року, під час Громадянської війни в США, й була пов’язана з угоном паротяга й подальшою погонею локомотивів. Фільм визнано еталоном розважального американського кіно, а одна зі сцен з катастрофою потяга й обвалом моста через річку стала найдорожчою в історії німого кінематографа.

Музичний супровід до фільму представило відоме американське тріо Alloy Orchestra, яке вперше приїхало до України. Колектив створює й виконує композиції для класичних німих фільмів. Виступаючи в усьому світі, Alloy Orchestra допомагає оживити інтерес до шедеврів раннього кіно.

Незвичайна комбінація ударних і сучасної електроніки дає колективу можливість створювати найдивніші звуки. Використовуючи перкусію й електронні синтезатори, група створює музику в дуже різних стилях. Alloy Orchestra можуть змусити глядачів відчути, що вони пережили напад тигрів, отримали радіосигнал з іншої планети або опинилися в центрі революційних подій.

Alloy Orchestra співпрацює з найбільшими світовими кіноархівами (George Eastman House, The British Film Institute, Paramount pictures, Film Preservation Associates and The Douris Corporation) і представляє глядачам найкращі фільми з історії кінематографа.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати