Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Послухає весь світ!

Новостворений ансамбль Lemberger Solisten візьме участь у фестивалі на честь Бетховена
17 серпня, 17:25

Цьогоріч світова музична спільнота відзначає 250-річчя від дня народження німецького піаніста і композитора, останнього представника віденської класичної школи Людвіга ван Бетховена (1770—1827).  З нагоди ювілею генія онлайн-платформа Classic @ Home запустила перший міжнародний музичний фестиваль BEE250VEN (Німеччина), який розпочався 1 серпня і триватиме до кінця місяця.

BEE250VEN — це 41 концерт за участю 250 артистів з Європи, США та Китаю, які, як обіцяють організатори, виконають практично всю музику Бетховена — від фортепіанних сонат до масштабних симфоній, включно зі знаменитою дев’ятою. А загальна і глобальна мета проєкту Classic @ Home — створення цифрової платформи для культурного обміну і можливості спілкування між музикантами та їхньою публікою, що дуже актуально в умовах пандемії коронавірусу.

Участь у BEE250VEN беруть і львівські музиканти. 15 серпня, нова музична формація — ансамбль Lemberger Solisten  представили публіці Симфонію №8 Людвіга ван Бетховена. Концерт відбувся у креативному просторі Lem Station (Старе трамвайне депо).   

«Під час концерту був зроблений запис, котрий в подальшому, 28 серпня, транслюватиметься на фестивалі, — розповів «Дню» творчий керівник Lemberger Solisten диригент Юрій БЕРВЕЦЬКИЙ. — Композитор Мар’яна Рудакевич переробила симфонію для октету і литавр, для камерного звучання. Перша скрипка — Марія Ткачик, скрипки — Анна Бура та Дмитро Лиско, альт — Роман Жарковський, віолончель — Дмитро Ніколаєв, контрабас — Тарас Яцишин, флейта — Наталя Кожушко-Максимів, гобой — Михайло Закопець, ударні — Дмитро Олійник. Менеджер проєкту, Ольга Лозинська, знала, кого запрошувати — чудових музикантів запросила».

Зал для концерту офлайн і запису обраний не випадково. Він — великий за площею, що дуже пасує до карантину, позаяк дає можливість безпечної розсадки публіки і музикантів. «Новий час — нові умови, — говорить Юрій Бервецький. — Мистецтво, звісно, не зміниться, але зміниться наше сприйняття мистецтва. І чималу роль у цьому відіграє локація».

На думку менеджера проєкту Ольги Лозинської, Lemberger solisten гідно продемонструє високий рівень професійного музикування у сфері академічного мистецтва. «Створений на підґрунті львівської музичної школи, а вона — давня і з добрими, гідними наслідування традиціями, цей колектив яскраво представить себе в музичній спільноті поруч із найкращими світовими виконавцями у сфері класичної музики — на фестивалі BEE250VEN», — переконана менеджер. Додає, що спрагла до живої музики і дуже радіє з того, що симфонію Бетховена у виконанні Lemberger Solisten послухає весь світ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати