Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Сестри»: порятунок від утопії

Позавчора у Венеції відкрилася виставка українських художників - братів Костенків
09 липня, 19:44

Braty - це арт-дует братів-близнюків, вихідців з Миколаєва, які нині живуть у Києві, - Василя та Івана Костенків. Їхня сфера діяльності - графічний дизайн, візуальне мистецтво, мода. Зіграли головні ролі в експериментальному фільмі «Delirium» («Маячня») Ігоря Подольчака. Найбільш відомі дизайнерські роботи Івана і Василя - плакати, реклама, друк на футболках, афіші, зокрема для таких помітних культурних подій, як «Гоголь-Фест» та Одеський міжнародний кінофестиваль.

У п'ятницю Костенки представили свій новий проект «Сестри» у Венеції, в галереї Kokonton, розташованій у старій частині міста, неподалік основних локацій знаменитої Бієнале. Курирує виставку Марія Вторушина, співорганізатор Kyiv Art Week.

Брати найбільш часто вдаються до техніки колажу, використовуючи для своїх робіт старі або архівні фотографії. У «Сестрах» вони вперше звернулися до світлин з особистих архівів. Як моделі тут виступили родички Івана і Василя - мама, сестри, бабуся, тітка, племінниці. Художники доповнили фотографії, що документують побутові ситуації, кольоровим ґлітчем - яскравими мерехтливими плямами, дещо схожими на зоряне небо; при цьому обличчя моделей зазвичай приховані. Такий підхід надає композиціям дещо метафізичного відтінку, виводить їх з утилітарної, побутової площини і дещо нагадує творчість живої легенди українського актуального мистецтва Бориса Михайлова. Як зазначили самі автори:

«Сестри» - дуже особистий проект. Це наш експеримент: історія про нашу сім'ю і її жінок. Зйомки проходили невимушено: жінки займалися господарством і своїми повсякденними справами, а потім відволікалися на фотоапарат і позували для нас. Так ми проводили спільні канікули. Пізніше ми вирішили їх доопрацювати і показати, як ці жінки ладнають і спілкуються з сучасним світом».

Марія Вторушина, зі свого боку, доповнила:

 «Фото стилістично нагадують неформальну документальну фотографію 70-х років - наприклад, Харківську школу. Прийом відсилає нас до критики "норм", які зафіксовані на той час і накладають множинні табу на тілесність. Поняття жіночності було підпорядковане функціям, виконання яких вимагала від жінки тоталітарна держава. Це спотворене сприйняття, закладене ще тоді, продовжує і сьогодні впливати на долю і свідомість жінки. В сучасній західній культурі жінці набагато простіше зрозуміти, що робить її щасливою».

Виставка в Kokonton Gallery відкрилась перформансом київської співачки і актриси anastasia і триватиме до наступної п'ятниці, 14 липня.

Кияни зможуть побачити «Сестер» у вересні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати