Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Скульптурна збірна»

Твори митців із Києва, Харкова, Горлівки та Львова — у Національному музеї імені митрополита Андрея Шептицького
11 лютого, 15:54

Шестеро відомих українських митців: Олександр Дяченко із Києва, Петро Антип із Горлівки, Володимир Кочмар та  Валерій Пирогов із Харкова, Василь Ярич та Олег Капустяк зі Львова представили свої роботи у Національному музеї імені митрополита Андрея Шептицького.

Цей склад скульпторів справедливо називають іменитою збірною України. У Національному музеї є на що подивитися і вибагливим гурманам академічної скульптури, і прихильникам сучасного мистецтва. Відчувається різноманіття пластичної мови митців і регіональні особливості різних скульптурних шкіл, у яких вони здобували професійну освіту, також — індивідуальна манера кожного скульптора.

Так, у творчості горлівчанина Петра Антипа «дихає» степ з його кам’яними бабами. Скульптор зараз мешкає у Києві, але у своїй скульптурі використовує символіку скіфів, сарматів, вже осучаснену їх форму. «Я займаюся історією України, особливо степовою історією: сармати, скіфи, печеніги, і вважаю, що там, у степу, дуже велика і древня історія. Коли говорять, що Донбас — це шахти і заводи, я завжди казав, що це брехня, то степ», — пояснює Петро Антип.

У творах киянина Олександра Дяченка спостерігається контраст строгих геометричних форм і ненатурної тілесності, львів’янин Олег Капустяк шукає в скульптурі інтригу і здивування, що обумовлює розмаїття образно-пластичних ідей в його творчості. «Бій  зі щуром»,  «Перетини Бернарда Меретина», «Маска на щодень»,  «Архаїчний танок» — біля  цих скульптур у глибокій  задумі зупиняються відвідувачі.

Для творчості харків’янина Володимира Кочмара характерний синтез традиційної проблематики модернізму з його посиленою увагою до аналізу й узагальнення форм та її взаємодії з просторовим середовищем. Ще один харків’янин Валерій Пирогов вводить в скульптуру ознаки середовища, в якому мешкає людина... У творчості львів’янина Василя Ярича  зустрічаємо вічні теми: кохання, материнство, земну родючість. Цей митець працює в царині монументальної та станкової пластики.

«Такої виставки у Львові ще не було, і я вважаю, що найближчим часом не буде, — поділився  враженнями народний художник України, ініціатор цієї виставки Василь Ярич, автор пам’ятника Королю Данилу у Львові, першого в Україні пам’ятника Михайлові Грушевському у місті Долина Івано-Франківської області та багатьох інших. — Унікальність цієї виставки в тому, що це зріз української скульптури, відомих художників-скульпторів».

Виставка скульптури у Національному музеї імені Шептицького триватиме до 8 березня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати