Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тбіліські мотиви

04 червня, 13:36
ДЕЯКІ РОБОТИ ДАВИДА ШАРАШИДЗЕ ЗМУШУЮТЬ ПРИГАДАТИ ПОЧЕРК АМЕДЕО МОДІЛЬЯНІ / ФОТО АВТОРА

У галереї «Триптих АРТ» відкрито виставку під назвою «In Blue». Свої роботи киянам представляють Давид Шарашидзе (живопис) і Гія Міміношвілі (кераміка). Проект здійснено за підтримки Посольства Грузії в Україні. Назва виставки об’єднала в собі одразу два поняття: «синьо-блакитний, небесний колір» і «настрій блюзу». Обидві ці основи виявились метафоричними: вони не впадали у вічі в буквальному розумінні, але за уважного розгляду підтекст ставав зрозумілим кожному. Погляду відвідувачів представлене все те краще, що створене авторами на сьогодні.

В експозиції 15 живописних робіт і близько десятка творів кераміки. На полотнах ми бачимо плоди гранатів, квіти, гарних чорнобривих жінок і контури грузинських будиночків, що скупчились на пагорбах. Не виникає жодного сумніву в тому, що перед нами — справжня Грузія. Художники      — уродженці Тбілісі. Давид Шарашидзе закінчив Тбіліський державний університет, його твори «розійшлися» по 20 країнах світу. Фірмовий стиль Шарашидзе — довголиці брюнетки на червоному тлі, що нагадують образи Модільяні. У всіх його роботах є грузинський колорит і шарм. Гія Міміношвілі закінчив Тбіліську академію мистецтв і кінофотофакультет Тбіліського політехнічного інституту. Він працює у сфері кераміки і декоративної пластики, створює об’ємно-просторові композиції, арт-об’єкти і паркові скульптури.

Його роботи видаються по-доброму архаїчними, по-домашньому привабливими і незмінно несуть у собі відбиток національного духу. Графічність, чіткі контури і пізнаваність предметів — це саме те, на чому «відпочиває око» відвідувачів виставки. Додайте до цього безліч колірних відтінків, що тяжіють до червоної частини спектра, — і ви отримаєте уявлення про експозицію. Її відрізняє якесь ледь уловиме етнічне забарвлення. Істинний дух Грузії нам інтуїтивно зрозумілий і близький. Адже грузинські народні пісні не вимагають перекладу. Виставка відкрита до 18 червня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати