Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тринадцять,

або Щасливе число для V Міжнародного театрального фестивалю в Ялті
25 вересня, 00:00
ДОНЕЦЬКИЙ АКАДЕМІЧНИЙ ОБЛАСНИЙ РОСІЙСЬКИЙ ТЕАТР (МАКІЇВКА) ЗА ВИСТАВУ «ГРОЗА» ВІДЗНАЧЕНО СПЕЦІАЛЬНИМ ПРИЗОМ — «КРИШТАЛЕВИМ ФРОНТОНОМ» ЗА ОРИГІНАЛЬНЕ ПРОЧИТАННЯ КЛАСИКИ / ФОТО НАДАНО ОРГКОМІТЕТОМ ФЕСТИВАЛЮ

«Чортова дюжина» різнопланових творчих колективів, які представили широку палітру театральних жанрів — нинішня особливість зустрічей на кримській землі.

— За тиждень я познайомився з цілим спектром театрального мистецтва, і це дає поживу для роздумів на цілий рік, — зазначив голова журі фестивалю «Театр. Чехов. Ялта», відомий поет і драматург Юрій РИБЧИНСЬКИЙ. — Особливість форуму в тому, що з кожним роком дедалі розмаїтішою стає його палітра: драма, пластика, балет, опера... Цього року я побачив блискучу постановку Кримського театру ляльок «Каштанка» (сімферопольці отримали приз «За високу режисерську майстерність і поетичність»). Мене радує, що Ялтинський фестиваль — живий організм, що розвивається.

— Мабуть, це єдиний фестиваль, на якому є призи, але немає конкуренції, — вважає член журі, московський театральний критик Валентина ФЕДОРОВА. — Форум проходив без ангажованості й пафосу. Нині познайомилася з доволі цікавими колективами: Ульяновським театром юного глядача «Небольшой театр» (їхня вистава «Людиноподібні» за оповіданнями Аверченка, Теффі, Бухова отримала Гран-прі і спеціальний приз «За оригінальне режисерське рішення і яскравий акторський ансамбль»); з Харківським творчим об’єднанням «Капела» (відзначені призом «За талановите втілення на сцені роману Володимира Набокова»); з Таджицьким молодіжним театром ім. М. Вахідова, Душанбе (приз «За яскраве втілення класичного національного епосу сучасними сценічними засобами»).

У Ялті колективи стають друзями. Фестиваль дозволяє побачити, що сьогодні відбувається в театральному житті і взяти щось нове, цікаве для себе, поділившись своїми напрацюваннями з іншими. Наприклад, старожил фестивалю — Молдовський молодіжний колектив «Із вулиці Троянд» приносить своєю грою справжнє задоволення і радує яскравими постановками. Чудово, що на цьому фестивалі прозвучало слово Чехова. Спектакль Санкт-петербурзького «Театра Дождей» «Дядя Ваня» було зіграно в кращих традиціях, а «Каштанка» кримських лялькарів захопила і дорослих, і юних глядачів. Не залишив байдужою публіку і «Пігмаліон» Севастопольського театру танцю Вадима Єлізарова.

Професор Інституту слов’янської філології Люблінського (Польща) університету М. Кюрі-Складовської Сергій КОВАЛЬОВ підкреслив:

— Зазвичай на фестиваль приїздять на день-два, відіграють виставу — і їдуть. У Ялті всім колективам було надано можливість залишитися до кінця, подивитись вистави колег, обговорити їх одне з одним і з театральними критиками. Це багато чого дає професіоналам, а будь-який глядач міг знайти в афіші щось цікаве для себе.

Як вважають організатори форуму, дуже важливо, що Ялта стає театральним містом. На фестиваль почали спеціально приїздити туристи, поєднуючи відпочинок на курорті і смакуючи «поживу» для душі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати