Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Кременці триває «Діалог двох культур»

Міжнародний літературно-мистецький форум відбувається у рамках святкування 205-річчя Юліуша Словацького і 200-ліття Тараса Шевченка
05 вересня, 11:41
ЮЛІУШ СЛОВАЦЬКИЙ. ТАРАС ШЕВЧЕНКО

4 вересня у Кременці Тернопільської області розпочався вже Х Міжнародний літературно-мистецький форум «Діалог двох культур». Він відбувається щороку в рамках відзначення дня народження геніального польського лірика Юліуша Словацького, який народився і зростав у мальовничих Волинських Афінах. На малій батьківщині поета цей захід на три дні збирає шанувальників його творчості. Адже як колись, так і нині Словацький об’єднує поляків і українців. У його поезіях постає Кременець, Україна, символіка і кольори України. Словацький надзвичайно любив українські народні пісні, колядки, традиції, зазначають дослідники. У форумі беруть участь представники влади зі сторони Польщі й України, науковці, літератори, музейники, фотомитці, художники, композитори. Торік на нього прибули і представники Франції, Великобританії, Росії, Молдови, Австралії. Як завжди програма форуму є цікавою і насиченою, розповіла почесний голова товариства «Відродження культури польської», екскурсовод-перекладач Ядвіга Гуславська. «Мистецький пленер, що об’єднує фотохудожників і живописців відбудеться разом із науковою конференцією. Конференція набула вже такої ваги серед літературно-поетичного світу і музейно-історичного, що учасники згодні їхати навіть за власні гроші. Приїжджають англійці. Торік були з Австралії. Не кажучи про кременчан — працівників колишнього ліцею. Відчувається, що вони всім серцем прагнуть сюди, де все міцно пов’язано із життям їхньої родини. Мовби для того, щоб викликати свої спомини, які в цьому оточенні можуть стати темою для різних описів. Ми тим тішимося, бо то є наші справжні кременецькі патріоти», — каже пані Ядвіга.

На цьогорічний «Діалог двох культур» кременчани очікували як мінімум сотню учасників, проте у зв’язку із подіями на сході України їх приїхало менше.

Щороку учасники форуму кладуть квіти до пам’ятників Юліушу Словацькому, його матері Саломеї на Туницькому цвинтарі й Тарасові Шевченку. А цьогорічний форум ще й відбуватиметься в рамках святкування двох ювілеїв — 205-річчя Юліуша Словацького і 200-ліття українського генія.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати