Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від священних оленів до колишніх наркоманів

Із 13 до 20 грудня у Києві відбудеться 17-й фестиваль «Нове британське кіно»
13 грудня, 10:37
КАДР ІЗ ФІЛЬМУ «УБИВСТВО СВЯЩЕННОГО ОЛЕНЯ» / ФОТО З САЙТА KINOAFISHA.UA

У програмі, яка може вважатися однією з найсильніших за весь час проведення «Нового британського кіно», — призери Канн, фаворити престижних премій та фестивальні хіти.

Відкриється фест психологічним трилером греко-британського режисера Йоргоса Лантімоса «Убивство священного оленя» з Коліном Фарреллом та Ніколь Кідман. У своїй новій роботі автор «Лобстера» (приз журі в Каннах) та «Ікла» (приз у каннській програмі «Особливий погляд», номінація на «Оскар») досліджує тему помсти і привидів минулого, які переслідують головного героя — успішного кардіохірурга Стівена (Колін Фаррелл). Стівен намагається усиновити Мартіна, підлітка із сім’ї, що розпалася. Проте, коли дії хлопчика починають набувати моторошного характеру, ідеальне життя Стівена руйнується, і він вимушений вдатися до неймовірної жертви... Назву фільму було взято з фіналу трагедії Евріпіда «Іфігенія в Авліді» (407 р. до н. е.) Фаррелл зізнався, що від деяких епізодів у сценарії його нудило... «Вбивство священного оленя» було відзначено нагородою Канського кінофестивалю за найкращий сценарій і є одним із лідерів за кількістю номінацій на премію Європейської кіноакадемії.

Ще одна прем’єра з програми Канн — так само переможець у категорії «найкращий сценарій», трилер «Тебе ніколи тут не було» від однієї з найвідоміших режисерок Великобританії — Лінн Ремсі (здобула відомість в авторському кіно з драмою «Щось не так з Кевіном»). Цікавий момент: каннський приз присудили, по суті, незавершеній версії фільму — Ремсі не встигла доробити монтаж до початку фестивалю. За втілення образу колишнього агента ФБР, який займається порятунком дівчат із мереж секс-торгівлі, діючи при тому поза межами закону, Хоакін Фенікс відзначений премією за найкращу чоловічу роль. Критики також хвалять фільм за звукову атмосферу, прекрасну музику (Джонні Грінвуд — один із найцікавіших сучасних кінокомпозиторів, за сумісництвом — гітарист британського гурту Radiohead) та неоднозначність героїв.

Але, вочевидь, найбільшу увагу глядачів приверне продовження культового фільму «На голці», знятого Денні Бойлом за романом культового британського письменника Ірвіна Велша. «На голці» (1996), присвячений життю шотландських наркоманів, став свого часу справжньою сенсацією. Сиквел із назвою «Т2: Трейнспоттінґ» розповість про повернення Рента (Юен Макґреґор) із Амстердама до Единбурга після 20-річної відсутності. Сюжет картини засновано за романом Велша «Порно» — головні герої намагаються організувати будинок розпусти, з доволі несподіваними, втім, результатами. До своїх легендарних ролей, крім МакҐреґора, знову повертаються також Джонні Лі Міллер, Юен Бремнер та Роберт Карлайл — уся четвірка колоритних покидьків у зборі.

Біографічна драма «Останній портрет» познайомить глядачів із творчістю одного з найвидатніших митців ХХ століття — Альберто Джакометті. Режисерська робота голлівудського актора Стенлі Туччі розповість про дружбу Джакометті й американського арт-критика Джеймса Лорда, яка зав’язалася між ними під час створення портрета Лорда. Дія фільму розгортається в Парижі на початку 1960-х. Головні ролі зіграли лауреат премії «Оскар» Джеффрі Раш і зірка фільмів «Соціальна мережа» та «Агенти А.Н.К.Л» Армі Гаммер.

Про кохання молодого британського фермера і румунського мігранта розповість драма «Земля Божа». Дебютну роботу Френсіса Лі називають «британською «Горбатою горою» за пронизливість і тонкий психологізм. «Земля Божа» здобула приз за режисуру в конкурсі World Cinema американського фестивалю незалежного кіно «Санденс» і нагороди за найкращий британський фільм Единбурзького фестивалю.

Крім показів, за програмою «Нового британського кіно» відбудеться тренінг для організаторів кіноклубів: до участі запрошені активісти кіноклубного руху із усієї України. Відкриє тренінг лекція та майстер-клас Дункана Карсона — менеджера з маркетингу та комунікацій британської організації Independent Cinema Office, яка займається підтримкою незалежних кінотеатрів та промоцією кінокультури. Також на учасників чекають панельні дискусії з представниками Британської ради в Україні, культурних інституцій і найбільших кінофестивалів країни.

Всі фільми демонструються мовою оригіналу з субтитрами. Після закінчення фестивалю в Києві активісти і керівники кіноклубів зможуть провести у своїх містах ретроспективні покази програм «Нового британського кіно» в межах проекту «Артхаус-Клуб».

Фестиваль «Нове британське кіно» відбуватиметься в кінотеатрі «Київ». Ним завершиться святкування 25-річчя діяльності Британської ради в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати