Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відчути миті радості та заспокоєння

Львівська національна опера запрошує на першу нову постановку сезону 2023/2024
13 вересня, 23:01

Вже 23 та 24 вересня у Львівській опері представлять балет «La fille mal gardée, або Даремна обережність» Петера Гертеля, і це, інформує пресслужба театру, –  – перша прем’єра нового театрального сезону.

Особливо втілювачі проєкту наголошують на тому, що цей твір – один з найбільш життєрадісних, світлих та комедійних в історії балету та подарує можливість відчути такі потрібні зараз, в часі війни, миті радості та заспокоєння.

Фото надан5

«Даремна обережність» – це французька історія, в якій перемагає кохання, – говорить керівник проєкту генеральний директор Львівської національної опери Василь Вовкун. – Це класика жанру, яка підкорить глядача комедійністю ситуацій, неповторною хореографією та майстерністю молодих зірок Львівської національної опери».

Фото надан5

У театрі нагадують, що історія про закоханих Лізу і Колена, розділених класовими відмінностями, але об’єднаних у коханні, стала втіленням нових ідей епохи Просвітництва: «Створений у 1789 році, цей балет був свідком генія Моцарт, Французької революції. «Даремна обережність» має риси відомого жанру водевіль та стала першим балетом, у якому головними героями були селяни та зображувалися їхнє повсякденне життя, почуття та переживання. Сюжет твору яскраво демонструє, що обережність матері була справді даремною, а чесноти народу виявилися вищими за моральність дворян. На той час зображення чогось подібного на сцені було нетиповим та геть новим».

Фото надан5

Варто додати, що ця постановка «Даремної обережності» – вже третя у Львівській опері за її понад 120-річну історію.

Своє бачення класичного балету тепер представить запрошений балетмейстер-постановник Сергій Бондур (Київ), який зазначає, що ця версія вистави відрізнятиметься від попередніх оновленою хореографією, доповненням дієвості, зокрема – у партії Томи, долученням до дійства учнів балетної школи, розширенням партії Марцеліни, вставними музичними номерами композиторів Герольда та Адана й новими сценічними ефектами.

Фото надан5

У Львівській опері також розповідають, що для збагачення партитури балету його диригент-постановник Юрій Бервецький звернувся до паризької «Опери Гарньє», щоб отримати доступ до автентичних джерел: «В цій історії для нас важлива напів забута естетика балетного танцю, дещо специфічна хореографія, яка вимагає великого знання стилю, стилізації… Музика балету звеселяє серце, лікує душу, повертає спокій і радість звичайних буднів. У виставі все базується на дуже простих життєвих принципах: варто подивитися на своє життя зі сторони».

Сценографія «Даремної обережності» – Тадея Риндзака.

Над виставою також працюють Жанна Малецька (художниця костюмів),  Олександр Мезенцев  (художник світла),  Ігор Храмов та Христина Мордзік (репетитори балету),  Світлана Крупей, Аліна Яновська та Максим Сасько (концертмейстери),  Оксана Голованова та Андрій Білоус (ведучі  вистави).  

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів

Фото репетицій балету «Даремна обережність» «Дню» надали у Львівській опері

На фото:

Репетиційний процес триває.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати