Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Всесвiт Світлани Короненко

Поетеса і радіожурналістка представила дві нові книжки
20 лютого, 10:13

На заході, який відбувся у Національному музеї літератури, майстриня слова представила дві нові книжки поезій. Гостями вечора «У колі друзів» стали письменники — Дмитро Павличко, Василь Герасим’юк, Михайло Сидоржевський, музиканти — Леонід Нечипорук, Світлана Мирвода, Неллі Франчук, Наталі Бучель, актриси — Галина Стефанова та Наталя Сумська та інші, які захопили присутніх музикальною, філософською, мудрою й образною поезією Світлани Короненко. 

19-річною дівчиною Світлана дала свої вірші Іванові Драчу, на той час вже відомому поетові. Він опублікував добірку в «Літературній Україні» зі своєю передмовою. Це був щасливий квиток у нове життя для фастівчанки, яка мріяла про журналістику... «Юним Рембо» назвав Світлану Короненко Іван Драч після виходу першої поетичної збірки «Сузір’я веснянок», а Ліна Костенко охрестила колежанку «принцесою української поезії».

Поетеса торувала свій творчий шлях, долаючи життєві проблеми. Були книжки «Голос дощу» (1988), «Під світлом Летючих Псів» (1991), було десятирічне мовчання, далі вийшли «Ворожба на віршах» (2000), «Нічний політ: Лірика» (2009). Нині Світлана Короненко — лауреат численних літературних премій, ім. Д.Нитченка (2006), ім. Г.Сковороди, ім. В.Свідзінського (обидві — 2008), ім. І.Франка, ім. М.Коцюбинського, ім. Є.Плужника, ім. О.Гірника (усі — 2010).

Щаслива мати двох доньок, бабуся двох онуків, відома радіожурналістка (канал «Культура» UA перший) вразила своїми новими творами. Про це говорили метри Дмитро Павличко й Василь Герасим’юк, колеги Михайло Сидоржевський, Любов Голота і Віктор Мельник. Після юнацького захоплення верлібром та білим віршем Світлана Короненко перейшла на найвищий щабель поетичного храму, де панують музи поезії Алліопа, Евтерпа й Ерато.

Здається, авторка живе у власному всесвіті, де перетинаються усі її захоплення  — від музики і слова, до квітів і котів. Чуттєві любовні ліричні рядки поступаються важким і страшним алюзіям військового сьогодення рідної країни — й не заради кон’юнктурної данини подіям в АТО, а за покликом небайдужої душі. І за це теж книжку «Вірші з осені» високо оцінив Дмитро Павличко. Саме з цієї драматичної теми творчості авторки розпочала вечір актриса Національного театру ім. І. Франка Наталя Сумська.

Кожен поет мріє про музичне втілення своїх творів. Не оминуло це й Світлану Короненко. Щасливою стала її творча дружба з відомою бардесою Наталкою Бучель. Саме вона першою поклала вірші подруги на музику. Її яскравий виступ на творчому вечорі викликав не тільки радість, а й сум: такі пісні треба видавати на CD, вони мають звучати в електронних ЗМІ, жити разом із авторами. Співана поезія Короненко прозвучала також  в інтерпретаціях Світлани Мирводи, Неллі Франчук і співака Карлена Мкртчана. Композитор Леонід Нечипорук теж написав кілька пісень на вірші С.Короненко і продовжує співпрацю з поеткою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати