Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як грали в епоху бароко?

Новий творчий дует – Юрій Шутко та Андрій Остапенко вирішили повернути давні традиції музикування
31 січня, 11:28
ФОТО НАДАНО НАЦІОНАЛЬНОЮ ФІЛАРМОНІЄЮ УКРАЇНИ

Концерт називається «Duetto Concertante». Нагадаємо, для флейти і гітари написано чимало класичної музики. Адже цей дует був дуже популярним в епоху бароко та романтизму. Повернути давні традиції музикування вирішили відомі артисти — флейтист Юрій Шутко та гітарист Андрій Остапенко. У їхньому виконанні 10 лютого на сцені Національної філармонії прозвучать твори Г. Ф. Генделя, Й. С. Баха, Т. Гауде, Л. Леньяні, Ф. Каруллі та М. Джуліані.

Ідея зіграти разом у дуеті народилася у музикантів після виконання Концерту з оркестром для флейти і гітари відомого італійського композитора Фердінандо Каруллі. Тоді ж зайшла мова про можливий спільний виступ з репертуаром, що складається із німецької та італійської музики.

— Наш камерний ансамбль ми вирішили назвати, виходячи з назви твору Луїджі Леньяні «Duetto Concertante», який виконаємо у концерті, — зазначив Андрій ОСТАПЕНКО.

Він володіє унікальною гітарою німецького майстра. Флейтист Юрій Шутко єдиний в Україні грає на інструменті, відлитому із золота.

У дуеті м’який тембр гітари та дзвінке звучання флейти набуває незабутнього шарму.

У цьому складі музиканти відвідали з концертами Вінницю, Львів, Луцьк, Житомир та інші міста України. Вони виконують сонати Генделя і Баха, написані в оригіналі для флейти й клавіру. Але їхня популярність настільки велика, що партію клавіру було перекладено і для гітари.

Твір ще одного німецького композитора Т.Гауде — соната для флейти і гітари — є взірцем романтичної музики. Його автор був яскравим представником гітарної школи XIX століття.

Утім, найбільше композицій для флейти і гітари написали наприкінці XVIII століття італійці Ф. Каруллі, Л. Леньяні та М. Джуліані. Всі вони були відомим гітаристами. Їхні твори захоплюють притаманною для італійської романтичної музики мелодійністю і бравурною віртуозністю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати