Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Чи не виникне конфлікт інтересів?»

Парламент обрав своїх представників до Наглядової ради для суспільного мовника
31 липня, 12:40

В Україні триває формування суспільного мовника, нині акцент — на юридичній частині. Термін подачі заявок від громадських об’єднань та асоціацій на можливість брати участь у конференціях з метою подальшого членства у наглядовій раді НСТУ продовжено до 10 серпня. І поки ГО збирають стоси документів і готуються до конференцій і публічних обговорень, депутатські групи і фракції вже обрали своїх представників і просто повідомили про це Національну раду з питань телебачення і радіомовлення. Їх вибір, як виявилося, не регулює ніхто. З одного боку — демократія, з іншого — депутати сьогоднішнього скликання вже мали можливість показати своєю роботою, хто з ким і за чиї інтереси. Однак, список уже є — його оприлюднив сайт «Суспільне мовлення», і виглядає він так.

«Об’єднання «Самопоміч» обрало своїм представником заступницю директора ТОВ «Телекритика» Світлану Остапу. «Народний фронт» — відомого журналіста, ведучого «Еспресо TV» Віталія Портникова. Від «Блоку Петра Порошенка» йде політолог, співзасновник та голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень «Соціовимір» Сергій Таран. Від «Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» — Андрій Шевченко, який очолює програму «Рада: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво». «Опозиційний блок» вибрав Лаврентія Малазонію, який раніше працював з News One та «Інтер». Депутатська група «Воля народу» висунула колишнього гендиректора Національної радіокомпанії України (НРКУ) Тараса Аврахова, якого у вересні 2014 року було звільнено. Голова ГО Всеукраїнського молодіжного руху «Відповідальність починається з мене» Ігор Хохич став представником депутатської групи «Відродження». І від депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка до наглядової ради увійшов політолог, директор аналітичного центру «Політика» Микола Давидюк.

«День» звернувся за коментарями до генерального директора Національної телекомпанії України (НТКУ) Зураба Аласанії та першого заступника голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольги Герасим’юк щодо оцінки ефективності та можливих ризиків від представників до наглядової ради НСТУ, яких обрав парламент.

— У мене є деякі питання щодо представників до наглядової ради НСТУ від депутатських фракцій і груп, — коментує «Дню» генеральний директор Національної телекомпанії України (НТКУ) Зураб АЛАСАНІЯ. — Якщо ми врахуємо статтю 9 пункти третій і четвертий закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», то там йдеться про заборону членства не тільки для тих людей, що є власниками хоча б яких-небудь акцій телерадіоорганізацій, а й про людей, які виконують оплачувану роботу для медіа. Не знаю як щодо Лаврентія Малазонії, але у Тараса Аврахова точно є продакшн, і він випускає фільми. У цю ж категорію підпадає Віталій Портніков. Коли Нацрада опублікувала цей список, у них не виникло запитань, але у мене вони є. Персонально я не маю ніяких претензій. Я просто кажу — чи не виникне конфлікт інтересів? У дечому я їх уже вбачаю. Продукт жодного з цих людей вийти на суспільному більше не зможе. Якщо ти обрав Наглядову раду, то маєш наглядати незалежно. Колеги, яких я знаю, із цього оприлюдненого списку — абсолютно адекватні люди. Декого я просто не знаю — ті ж голови політоб’єднань чи центрів досліджень. Але загалом щодо майбутньої наглядової ради я геть не песимістично налаштований.

— Та частина, яку призначає парламент, це взагалі не в полі діяльності Нацради, — розповідає «Дню» перший заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга ГЕРАСИМ’ЮК. — Депутатські фракції самі обирають своїх представників і нам лише надсилають повідомлення. Ось так виписано закон. Але ми збираємося надіслати роз’яснення голові ВР Володимиру Гройсману з приводу виконання закону. Як депутати це сприймуть— уже інша справа, але ми подамо свої зауваження. Ми відповідаємо за організацію конференцій для тієї частини, яка представляє громадянське суспільство. У зв’язку зі змінами до закону ми оголосили новий набір заявок від ГО, але всі ті, кого було обрано за старою процедурою, теж залишаються, просто відкриваються нові можливості для тих, хто не був зареєстрований як всеукраїнська громадська організація. У вересні громадська комісія знову збиратиметься і розглядатиме заявки на членство у наглядовій раді, а її, гадаю, буде сформовано не раніше жовтня. Я сама з інтересом дивлюся на цей список. Це ж потім члени наглядової ради зберуться і всім своїм складом мають обрати голову правління НСТУ — того, хто тепер фактично Зураб Аласанія. Уявіть, що там відбуватиметься, і які підніматимуться хвилі. Щоправда, члени наглядової ради не можуть обирати голову серед своїх. Бо суспільний мовник стане незабаром дуже важливим. Зараз він ніби сирота, йому тяжко, немає можливості промотувати нові програми. Але це тимчасова історія. По всіх країнах, де я спостерігала, як розвивається суспільний мовник, дуже великий інтерес проявляють політики. Отож ще все попереду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати